"Ik ben geen fan van muziekwedstrijden, maar ik heb er wel mijn liefde voor muziek aan te danken"

20 december 2017
Peter de Caluwe, intendant van de Koninklijke Muntschouwburg, heeft serieuze bedenkingen bij muziekwedstrijden. Al heeft hij er ironisch genoeg ook zijn liefde voor muziek aan te danken.

Elke nieuwsgast in "De Bende van Annemie" mag een bericht uit het nieuws pikken. De Caluwe kiest voor "The Voice van Vlaanderen". Niet dat hij er tegenwoordig nog veel naar kijkt. Maar vroeger volgde hij het wel. Onder meer uit verbazing. “Ik ben altijd verrast door het effect dat zo’n wedstrijd heeft op het publiek. Niet enkel het competitieve aspect: het zet mensen ook aan tot zingen.”

Ik ben altijd verrast door het effect dat zo’n wedstrijd heeft op het publiek.

Zingen vindt Peter de Caluwe een mooie manier om creatief bezig te zijn. “Het brengt mensen echt samen! Het is heilzaam. Maar zo'n zangwedstrijd, daar heb ik toch een dubbel gevoel bij. Een zanger is getraind om samen te zingen, niet om met iemand in concurrentie te treden. Maar het levert ook hoge kijkcijfers op. Dat valt niet te ontkennen.”

Zijn moeder deed overigens ooit mee aan een muziekwedstrijd. “In 1958, lang voor ik geboren was, zong ze een lied uit een operette in het programma ‘Ontdek de ster’. Ze won niet maar kreeg wel een prijs, het boek “De Wereld der Muziek”. Dat werd mijn bijbel als jonge jongen. Dankzij dat boek ontwikkelde ik de liefde voor muziek.”

Dankzij dat boek ontwikkelde ik de liefde voor muziek.

Eigenlijk heeft hij zijn carrière dus te danken aan een muziekwedstrijd. “Wel ironisch dat ik nu zoveel bedenkingen heb bij muziekwedstrijden. Terwijl het inderdaad mijn liefde voor muziek heeft aangewakkerd. Toch wel een bijzonder verhaal!”

Lees ook:

Radio 1 Select