Geen God Save the Queen op het EK?

13 januari 2016
Doorgaans is het nieuwe feiten-gehalte van nationale hymnes niet zo groot. Maar nu wil het geval dat het Britse lagerhuis zich morgen over de kwestie buigt of God Save the Queen niet moeten worden voorbehouden voor sportevenementen waar het Verenigd Koninkrijk als geheel aan deelneemt.
Voor het Welshe team - dat straks voor het eerst aan het EK Voetbal deelneemt - is dat geen probleem, Wales heeft een eigen hymne. Maar Engeland heeft er geen. Of toch niet officieel.
 
Mogelijk komt er een referendum om die leemte op te vullen. En de Engelsen kennende zal er desgevallend ook een stevig potje worden gegokt. Grote kanshebbers: Land of Hope and Glory en Jerusalem.
 
We tippen op Jeruzalem, een gedicht uit 1804 van William Blake ('And did those feet in ancient time') dat in 1916 door Hubert Parry op muziek is gezet. 
 
'Jerusalem' is elk jaar het hoogtepunt van de Last Night of the Proms in de Royal Albert Hall, het is het officiële lied van de British National Party en van de British Women's Institute. Het wordt enthousiast gezongen bij conferenties van de Conservative Party en de British Liberal Party en uiteraard bij cricketwedstrijden. 
 
 
Toen King George V Jerusalem in een orkestbegeleiding van Edward Elgar hoorde, zou hij gezegd hebben dat hij het mooier vond dan 'God save the King'. 

Radio 1 Select