Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Home

Luister

Radio 1 Select

De ochtend

Geen mevrouw of meneer meer federale overheid wil meer genderinclusieve communicatie

Geen 'mevrouw' of 'meneer' meer: federale overheid wil meer genderinclusieve communicatie

Door De Ochtend

Bannerafbeelding voor fragment

2 jaar geleden

6 min

De federale ambtenaren hebben deze maand een brochure gekregen van hun werkgevers, met daarin tips om meer genderinclusief te schrijven. Ambtenaren krijgen bijvoorbeeld de aanbeveling om een brief niet meer te beginnen met 'Geachte heer/mevrouw' maar gewoon met 'Beste' of 'Beste lezer', en op de envelop staat beter niet meer 'mevrouw' of 'meneer' bij de naam van de geadresseerde. Er worden in de brochure ook heel wat alternatieven aangereikt voor woorden die nu vaak in de mannelijke vorm gebruikt worden: zeg bijvoorbeeld 'administratief medewerker' in plaats van 'secretaresse', of 'leerkracht' in plaats van 'leraar'. 


"Het is een goede aanzet" vindt Sofie Verhalle, trainer genderbewust communicatie bij Rosa vzw.  Ze vindt het ook positief dat het gaat om een aanbeveling, en niet om een verplichting. Op die manier wordt het debat op gang gebracht. "Taal blijft evolueren. Voor sommige uitdrukkingen of woorden is er misschien nog geen alternatief, en wordt er nog gezocht. Die zoektocht betekent dat je moeilijk echte harde regels kan gaan opleggen." 


Verhalle benadrukt ook dat het gaat om genderinclusief en genderbewust schrijven en niet om genderneutraal schrijven: "Het is niet de bedoeling dat we gender gaan uitvlakken. Het is perfect oké om mensen in een bepaalde context aan te spreken met mevrouw of meneer. Er blijven mannen en vrouwen. Maar neutraliteit zou impliceren dat je probeert dat zo hard mogelijk te laten vervagen." 


Toch klinkt er ook kritiek op de brochure. Zo wordt aanbevolen om uitdrukkingen zoals "op de man af" te vervangen.  "Ik kan me voorstellen dat mensen dat vergaand vinden. Maar ook hier gaat het om een aanbeveling. Als je dat niet wilt, hoeft het niet. Het is een manier om na te denken over gender en stereotypes."  
 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet