Geen mondmaskerplicht meer voor gevaccineerden, is dat een goed idee? Erika Vlieghe: "Situatie blijft uiterst fragiel"

14 mei 2021
Wie volledig gevaccineerd is, hoeft in de VS geen mondmasker meer te dragen. Zit dat er ook bij ons aan te komen? Zeker nog niet meteen, zegt infectiologe Erika Vlieghe, die oproept tot voorzichtigheid. "De situatie blijft uiterst fragiel, ook in de VS trouwens."

"Vroeg of laat moeten we daar terechtkomen", zegt infectiologe Erika Vlieghe in "De ochtend" over het laten varen de mondmaskerplicht. "Als de epidemie voldoende goed of duurzaam onder controle is, kan je de maatregelen afbouwen. Het was nooit de bedoeling dat die permanent zouden zijn."

Maar wanneer is een goed moment? In de VS is nu zo'n 36 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, een pak meer dan bij ons. "Dat lijkt me nog wat aan de lage kant", zegt Vlieghe. "We zien epidemiologisch dat de zaken beter onder controle komen van zodra je de grens van 40 à 50 procent vaccinatiegraad voorbij bent."

"Maar dan nog is de situatie uiterst fragiel, ook in de VS. Het is niet alleen in Europa dat we bezorgd zijn over de opgang van de Indiase en andere varianten", aldus de infectiologe, die erop wijst dat de beslissing in de VS wellicht vooral de bedoeling heeft om de sputterende vaccinatiecampagne een nieuwe boost te geven.

Nog geen vaste grond onder de voeten

Vlieghe benadrukt voorts dat het nog onduidelijk is in welke mate de vaccins ook de verspreiding van het virus tegengaan, zeker bij de nieuwe varianten. "We hebben nog niet veel vaste grond onder de voeten. De cijfers komen geleidelijk aan binnen, maar zijn ook erg wisselend met verschillen inzake de vaccins en de varianten."

Bovendien heeft in ons land nog niet iedereen de kans gekregen om zich te laten vaccineren, wat een andere situatie is dan in de VS. We moeten dan ook voorzichtig zijn met regels die de maatschappij opdelen, zegt Vlieghe.

"Bij ons is de houding veeleer voorzichtig: laat ons dat rustig bekijken. We zijn nog niet aan de 'nieuw patatjes'", klinkt het. In die zin vindt Vlieghe het ook nog te vroeg om de mondmaskerplicht voor de leerlingen van het 5e en 6e leerjaar te schrappen, zoals de kinderrechtencommissaris vraagt.

De infectiologe herhaalt haar oproep om niet te snel te gaan met de versoepelingen. "We mogen niet met z'n allen naar de uitgang stormen, want dan raken er mensen vertrappeld. Dat zou zonde zijn en daar gaan we onszelf mee in de voet schieten."

Beluister het gesprek met professor Erika Vlieghe in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: