Geen Pirezen in Orbánistan!

18 september 2015
Vergeef ons die populistische kop. Nu we uw aandacht hebben kunnen we u melden dat Pirezen - of de etnische groep Pirez - en Orbánistan niet bestaan. Maar leest u vooral verder.

'Orbánistan' wordt wel eens gebruikt als het over Hongarije onder het regime van premier Victor Orbán (plaatje) gaat. En hoewel ze niet bestaan, is 53 % van de Hongaren toch bang om overspoeld te worden door de Pirezen.

Wat wil het geval? Uit een peiling naar xenofobie blijkt dat 76% van de Hongaren geen 'Arabieren’ wil toelaten. En 53% is tegen het toelaten van de ‘Pirez’, een etnische groep die de onderzoekers zelf verzonnen hebben.

De angst zit er dus kennelijk goed in bij de Hongeren. En dat is precies wat Orbán wou, zegt Anita Komuves - een Hongaarse journaliste die na een jaar Amerika teruggekeerd is naar haar land.

Eerder dit jaar is premier Orbán zijn 'supermeerderheid' in het Hongaars parlement weer kwijtgeraakt. Daardoor kan hij niet meer aan de grondwet morrelen zonder steun van de oppositie.

Maar in de vijf jaren waarin hij aan de macht is, heeft hij wel het draagvlak gecreëerd voor een permanente politiestaat, schrijft Kim Lane Scheppele - professor internationale politiek en experte in de Hongaarse politiek. In een opiniestuk noemt ze Hongarije 'een sluipende dictatuur'.

'De Hongaarse regering vermorzelt de waarden van democratie, mensenrechten en de rechtsstaat, de waarden waarop de Europese Unie is gebouwd. Het wordt tijd om artikel 7 van het Verdrag van de Europese Unie in te roepen en Hongarije te isoleren door zijn stemrecht in EU-aangelegenheden te ontnemen. Dat is het minste wat de EU kan doen om solidariteit te tonen - niet alleen met de vluchtelingen, maar ook met de Hongaarse EU-burgers.'

Benieuwd of onze man in Boedapest Hongarije de afgelopen jaren heeft voelen verworden tot Orbánistan.