Geen plan voor begeleiding kinderen teruggekeerde Syriëstrijders

15 november 2016
Paul Van Tigchelt van het OCAD zei het al in De Zevende Dag: vrouwen en kinderen van IS-strijders willen terugkeren naar België. Maar hoe moeten we die kinderen opvangen en begeleiden?

Jessika Soors, deradicaliseringsambtenaar van de stad Vilvoorde, merkt ook dat er een toename is van vrouwen met kinderen die uit Syrië willen terugkeren. Momenteel zijn er nog geen vrouwen teruggekeerd zegt Soors maar ze heeft wel weet van vrouwen die op het punt staan om terug te keren. Als dit effectief gebeurt, dan staan we volgens Soors voor een hele nieuwe uitdaging. 

Syriëstrijders worden vaak geassocieerd met mannen en reïntegratie van die mensen is dus ook op die doelgroep gefocust. Vrouwen en kinderen worden vergeten in dat plan. 

Kinderen die geboren zijn in IS-gebied en daar zijn opgegroeid zijn niet geregistreerd in België maar zouden dus wel naar hier komen. Volgens Jessika Soors is er geen plan voor wat we moeten doen met die kinderen. Momenteel is er geen begeleiding voorzien voor die kinderen. 

We moeten nu al nadenken over oplossingen voor een mogelijke situatie. Als we er pas over nadenken wanneer het probleem zich stelt, is het te laat.

Volgens Soors moet er samengezeten worden met experts die wel al met de problematiek in aanraking zijn gekomen. 

Radio 1 Select