"Geen smaakverschil tussen A-merk en huismerk"

14 december 2016
Volgens onderzoek van de Universiteit Gent is het verschil tussen A-merken en huismerken niet te proeven. "De tijd dat huismerken minderwaardig zijn ligt achter ons", zegt onderzoeker Joachim Schouteten.

Huismerken zijn producten die de naam van een supermarkt dragen en ook onder die naam in de rekken liggen. A-merken zijn bekende merken die reclame maken voor hun producten.

“Toen huismerken opkwamen, was de kwaliteit van deze producten aanzienlijk lager dan die van de A-merken. En daardoor denken veel mensen nu nog altijd dat die producten nog altijd minderwaardig zijn”, zegt onderzoeker Joachim Schouteten. “Toch hebben huismerkproducten een enorme evolutie doorgemaakt op vlak van kwaliteit, vaak zelfs tot op het niveau van A-merken.”

Smaaktest

De onderzoekers lieten een honderdtal testpersonen drie keer yoghurt proeven: één keer zonder het merk te zien, één keer nadat ze eerst hun verwachting over de smaak hadden aangegeven, en een laatste keer met het merk duidelijk zichtbaar. Uit de test bleek duidelijk dat de proefpersonen de smaak van de A-merken en de huismerken even lekker vonden.

De proefpersonen hadden wel hogere verwachten bij de smaak van A-merken dan bij de smaak van huismerken. "A-merken maken reclame en proberen op die manier een band met jou op te bouwen", zegt Schouteten. 

Debat

  • Speelt smaak een rol als je moet kiezen tussen een A-merk of een huismerk?
  • Koop je voornamelijk A-merken of kies je bewust voor huismerken? Waarom?