Geen smartphone gebruiken in de auto doe je zo!

25 september 2018
Je smartphone gebruiken achter het stuur blijft levensgevaarlijk, maar helaas ook vaak voorkomend. Dit zijn trucjes die je kan toepassen om je smartphonegebruik te onderdrukken terwijl je aan het rijden bent.

De Ouders van Verongelukte Kinderen vzw komt met een nieuwe campagne over smartphonegebruik achter het stuur. Op hetzelfde moment laat luisteraar Danny Sey weten dat hij vindt dat er dringend een mentaliteitswijziging moet gebeuren. "Veel mensen zijn zich echt nog niet bewust van de gevolgen die hun smartphonegebruik kan hebben", zegt hij. "Het heeft jaren geduurd vooraleer men doorhad dat drinken en rijden echt niet samengaat. Hoe lang duurt het nog voor we beseffen hoe gevaarlijk bellen of sms'en achter het stuur is?" 

1. SafeDrivePod en Cellcontrol

De SaveDrivePod en Cellcontrol zijn producten die ervoor zorgen dat het scherm van je smartphone volledig geblokkeerd is tijdens het rijden. Er wordt een klein toestelletje bevestigd in de auto dat detecteert wanneer je smartphone in de auto ligt en op dat moment alle apps op de telefoon blokkeert. Enkel handsfree bellen en je navigatiesysteem werken. 

2. Drive Safely - Do Not Disturb

Dit is misschien wel de goedkoopste oplossing om niet meer te gsm'en achter het stuur. De appDrive Safely - Do Not Disturb is een gratis app die detecteert wanneer je aan het rijden bent en op dat moment alle apps op je telefoon blokkeert.

3. In Traffic Reply

Samsung heeft een applicatie ontwikkeld die hetzelfde werkt als de 'Drive Safely'-app. Sinds de Samsung Galaxy 8 staat de app standaard geïnstalleerd op alle smartphones van het merk, maar de app is ook vrij te downloaden voor alle andere Android-toestellen.

4. Je iPhone

Sinds iOS 11 kan je op je telefoon instellen dat je niet gestoord wordt tijdens het autorijden. Ga naar 'Instellingen', dan naar het 'Bedieningspaneel' en Klik dan op 'pas regelaars aan'. Tik op 'Voeg regelaar toe aan het bedieningspaneel' naast 'Niet storen tijdens autorijden'. Als je dan aan het rijden bent blijft je iPhone stil en het scherm zwart. Mensen die je proberen contacteren, krijgen dan een automatisch antwoord waarin staat dat je aan het rijden bent. Enkel je wekker en noodmeldingen worden nog weergegeven.

5. Steek je toestel weg

De handigste oplossing is om je smartphone in het handschoenenkastje of in de koffer te steken. Op die manier kan je ook gewoon niet aan je toestel als die aan het rinkelen gaat.

Lees ook:

 

Welke trucs pas jij toe om gsm'en tijdens het rijden tegen te gaan?

Reageer op ons discussieforum: