Geen "snelle" internetverbinding? Dan geen bouwvergunning

2 mei 2017
Wie een huis bouwt of grondig verbouwt, krijgt daarvoor enkel nog de verplichte bouwvergunning wanneer de woning te­gelijk ook "internetklaar" is. "Zodat iedereen, ook huurders, over een snelle internetverbinding beschikt", verduidelijkt ­bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) in de kranten van Mediahuis.

De minister geeft daarmee gehoor aan de eis van Europa om alle burgers een vlotte toegang tot het internet te geven. Ons land scoort op dat vlak niet slecht. Toch heeft volgens de recentste informatica-barometer van de FOD Economie één op de vijf huishoudens nog altijd geen internettoegang, onder meer door de kostprijs.

De nieuwe stedenbouwkundige verordening die "snel internet" verplicht, moet ook allerhande discussies vermijden. Gaande van mensen die een huis kopen en pas daarna vaststellen dat er geen internet is en daarom de oprit moeten ­opbreken, tot huurders die het zonder internet moeten stellen, omdat de eigenaar geen aansluiting voorzag, bijvoorbeeld om kosten te besparen.

Ook de Belgische telecomoperatoren Proximus en Telenet waren vragende partij voor een duidelijke regelgeving, omdat er vaak discussie is over wie verantwoordelijk is voor de aansluiting. Volgens de Vlaamse architectenvereniging NAV zal deze bijkomende verplichting de mensen niet op extra kosten ­jagen.