Geen Spartaan en ook geen Pruis

20 februari 2016
"Ik Ben niet altijd even struis, geen Spartaan en ook geen Pruis” is een versregel van de Vlaamse tekst- en toondichter Raymond van het Groenewoud. De auteur gebruikt in het lied "Het verschil met mijn vriend Jan" de woorden Spartaan en Pruis om een tegenstelling duidelijk te maken: de karakterloosheid van het ik-personnage staat in contrast met de militaristische reputatie van zowel de Spartanen als de Pruisen. 
 
Wij moeten de heer Van het Groenewoud hier terechtwijzen. Met dit lied bevestigt hij het clichébeeld dat over Pruisen leeft: kadaverdiscipline is de eerste associatie die te binnen schiet. Miliaristische ijzervreters zijn het, autoritaire sabelslijpers, reactionaire keizeraanbidders, bevestigt Raymond van het Groenewoud, Pruisen staat voor de meest duistere kant van het land dat tegenwoordig Duitsland heet. De Pruis in elke Duitser verklaart dat het twee keer grondig mis is gegaan in de Europese geschiedenis.
 
U voelt ons komen. Hier moet genuanceerd worden. Christopher Clark heeft een boek geschreven over de geschiedenis van Pruisen. De titel speelt ook in op dat clichébeeld: Het IJzeren Koninkrijk. Maar al op de eerste pagina wordt duidelijk dat Clark de Pruisen niet alleen vreest, maar ook bewondert. 
 
U zou dat kunnen lezen, dat is zonder de minste twijfel de beste optie. Maar het is een boek van 700 pagina’s. Om u er doorheen te werken is discipline nodig… En ik doe een gokje: u bent geen Pruis? Ik vermoedde het. Dan kan u naar Interne Keuken luisteren. Georgi Verbeeck heeft het boek al uit en schuift aan aan de keukentafel. Makkelijk.
 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select