Geen tochten met paard en kar meer in Gent: “niet authentiek”

3 mei 2019
Stad Gent - Dienst Toerisme
Vanaf volgende zomer verbiedt de stad Gent toeristische tochten met paard en kar. De oude paardenkarren passen volgens het stadsbestuur niet bij het kwalitatief toerisme van de stad.

“We staan op een kantelpunt qua toerisme en toerismebeleid in de stad”, zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme in Gent. “Meer en meer mensen vinden hun weg naar onze stad. Dat is goed, maar er moet daarvoor draagvlak zijn bij de bevolking. Het rondrijden met paardenkarren maakt op vlak van dierenwelzijn en op vlak van authenticiteit geen deel uit van het toerismebeleid van de toekomst.”

Dierenwelzijn? “De uitbater doet er vandaag alles aan om zijn dieren te verzorgen. Maar is het nog van deze tijd om paarden te gebruiken om toeristen rond te voeren? Mensen komen naar Gent omdat ze weten dat het bruist en leeft, het beeld van de paarden staat daar haaks op. We moeten denken aan het beeld dat we vandaag en in de toekomst van onze stad ophangen.”

Drie paarden in Gent

Hoeveel paarden zijn er in Gent? Drie. Van Braeckevelt: “Ik had een sereen gesprek met de uitbater. Dat was niet makkelijk. De maatregel gaat ook pas volgend jaar in. Maar op een bepaald moment moet je keuzes maken.”

Bram Van Braeckevelt stelde recent ook voor om statiegeld te heffen op sigarettenpeuken. “Er zijn wat praktische vragen bij dat concept, maar ik voelde heel wat draagvlak voor maatregelen om die peuken te doen verdwijnen.”

Herbeluister

Lees ook: