"Geen waterpijpen, zoals in liever geen Arabieren?"

6 juni 2016
Enkele dagen geleden ging VRT-collega Vincent Verelst naar het Provinciaal Domein De Nekker in Mechelen. Een verbodsbord aan de ingang trok meteen zijn aandacht: verboden voor waterpijpen! En roken? Dat mag blijkbaar wel.

Vincent vindt het stigmatiserend naar Arabieren toe.

Dat er niet mag gerookt worden, begrijp ik helemaal. Maar dan moeten alle vormen van roken verboden worden.

Vincent wou er nog wel meer over kwijt. Daarvoor kreeg hij één minuut zendtijd. Die richtte hij tot de directeur van De Nekker:

De minuut van Vincent Verelst

Woensdagnamiddag jongstleden breng ik mijn zoon van 6 naar uw provinciaal domein De Nekker in Mechelen voor een verjaardagsfeestje. Bij het betreden van uw domein word ik getrakteerd op 4 uit de kluiten gewassen verbodsborden: geen radio's op uw domein, noch katten en honden, geen speelballen en ook geen...waterpijpen.

Ik sta aan de grond genageld. Mijn reactie verbaast mijn eigen brein want moet ik hier nu mee? Geen waterpijpen, zoals in liever geen Arabieren?

Sigaretten, al dan niet zelfgerold, de klassieke pijp van vader, pruimtabak, alles kan bij u maar dus geen waterpijp. Ik verdenk u zeker niet van rascisme. Maar wel van onbedoeld stigmatiserend en denigrerend gedrag.

Want geef nu toe: bij een waterpijp denk ik niet aan Rudi of Dirk. Maar wel aan Mohammed en Abdellah.

Ga daarom voor een algemeen rookverbod op uw domein. Zodat ik volgende keer in één vloeiende beweging De Nekker binnen ga en ook eens aan Rudi en Dirk denk.

Warme groet,

Vincent