Geert Bourgeois: "Een overheid die helder communiceert is een overheid die dienstbaar is"

5 februari 2018
In het Vlaams Parlement is de campagne “Heerlijk Helder” afgetrapt. De Vlaamse overheid belooft daarmee werk te maken van begrijpelijke communicatie met de burgers.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois is Heerlijk Helder al sinds dag 1 zeer genegen. Tijdens de eerste uitzending in februari belde hij zelf naar de Hautekiet-redactie om schuld te bekennen. "Het is niet altijd vanzelfsprekend, maar we moeten als overheid minder ambtenarees gebruiken", zei hij toen.

De Vlaamse overheid voegt nu de daad bij het woord met de campagne Hou je taal Heerlijk Helder. Elke overheidsdienst heeft concrete doelstellingen geformuleerd om in de toekomst beter te communiceren. Alle medewerkers krijgen daarvoor de nodige opleidingen.

 

Heerlijk Helder, ook op de openbare oproep

Ook de VRT engageert zich om in toekomst nog meer werk te maken van helder en toegankelijke taal.

VRT-CEO Paul Lembrechts: "We willen onze berichtgeving nog helderder en toegankelijker maken voor een nog grotere groep mensen in Vlaanderen."

"In de zomer van 2017 hebben we onze radio- en tv-journaals laten doorlichten door Wablieft. Zij slagen er als geen ander in nieuws voor laaggeletterden te maken, zij weten hoe je een ingewikkelde boodschap toegankelijk maakt."

"De conclusie: we doen het al behoorlijk goed, maar we gebruiken nog veel moeilijke woorden en leggen die niet altijd uit. Onze journalisten worden nu door de specialisten van Wablieft gecoacht."