Geert Bourgeois: "Het is een slechte dag voor de EU, het Verenigd Koninkrijk én Vlaanderen"

24 juni 2016
"Het is een slechte dag voor de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk én Vlaanderen," vindt Bourgeois. "We verliezen dan ook een grote lidstaat die 17,5 % van het BBP van de EU betekent. Ze is bovendien een grote macht die een permanent lid is van de veiligheidsraad. Ze is ook de brug naar de Verenigde Staten en een oude partner van Vlaanderen."

Het VK verliest een hefboom, want ze stappen uit een grote eengemaakte markt van een half miljard mensen.

Volgens Bourgois zou de brexit geen goede zaak zijn voor Vlaanderen. "We exporteren enorm veel naar het VK. Het is zelfs onze vierde grootste handelspartner." 

87 % van de Belgische export naar het VK komt uit Vlaanderen.

"Als er in de toekomst een barrière komt op die export, is dat niet goed voor ons. In heel België leven dan ook ongeveer 120 000 mensen van de export naar het VK. Sommige beweren dat er dus wel eens jobs verloren kunnen gaan."

Bourgeois gaat nu eerst politieke actie ondernemen. "We moeten de schade in kaart brengen en er alles aan doen om die zo miniem mogelijk te houden. Daar zijn voldoende instrumenten voor. Er komt nu ook een Europese Raad. Het is belangrijk dat Charles Michel daar de belangen van Vlaanderen verdedigt. Er moet ook onderhandeld worden over een nieuwe vorm van samenwerking. Om te vermijden dat onze export belemmerd wordt, moet de vrije handel zo goed mogelijk benaderd worden."

Schotland een nieuwe lidstaat?

Wat Bourgois betreft wel. Ze voldoen aan alle voorwaarden. Het zou ook stom zijn om hen te weren omwille van het gezamenlijke vertrek uit de EU. Een referendum over Schotse onafhankelijkheid zou Bourgeois trouwens géén verrassing vinden.