Geert Bourgeois laat lokale politiek los: "Je kunt je niet 100% geven voor Vlaamse regering én thuisstad"

20 januari 2018
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zal in oktober niet op de Izegemse N-VA-lijst staan bij de gemeenteraadsverkiezingen. "Je kunt je niet 100 procent geven voor de Vlaamse regering én in je thuisstad", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Bourgeois zit al 42 jaar in de gemeenteraad van Izegem, maar was naar eigen zeggen de laatste jaren "niet zo vaak aanwezig als ik zou willen". Daarom neemt hij nu de beslissing om niet meer op de lijst te staan voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. "Het is niet de manier waarop ik aan politiek wil doen. Ik wil consequent zijn."

Bourgeois maakt dus een andere keuze dan zijn collega Jan Jambon (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken in de federale regering. Jambon zal wel de N-VA-lijst trekken in zijn thuisgemeente Brasschaat, in Antwerpen.

Volgens Bourgeois was het nochtans zijn droom om ooit burgemeester te kunnen worden van thuisstad. "Op een bepaald moment was ik de populairste politicus van Izegem, ook al behoorde ik niet tot de grootste partij", aldus Bourgeois. "Ik laat de lokale politiek los met een goed gevoel."

Gemeenteraad aantrekkelijker maken

Volgens Bourgeois hebben "nog nooit zoveel gemeenteraadsleden er tijdens hun mandaat de brui aan hebben gegeven als nu". Daarom vraagt de minister-president zich af of het ambt van gemeenteraadslid aantrekkelijker moet worden gemaakt.

"Ik maak me wel zorgen over de gemeentepolitiek in het algemeen. Ik zie minder inzet bij jonge gemeenteraadsleden. Ze doorploegen hun dossiers niet meer zoals wij dat vroeger deden."

"We zouden grotere gemeenten moeten creëren en die meer bevoegdheden geven. In Denemarken hebben de gemeenten gemiddeld 55.000 inwoners en zijn ze bevoegd voor welzijn, onderwijs, ziekenhuizen ... Dat zou een keuze kunnen zijn voor de volgende regering."

Herbeluister het gesprek hier (vanaf 1:42)

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook