"Piek moet nog komen" zegt Geert Meyfroidt, hoofd intensieve zorgen UZ Leuven

16 maart 2020
Kelly Sikkema (via Unsplash.com)
Intussen raken in ons land steeds meer mensen besmet met het virus. En de piek met besmettingen moet nog komen, zegt professor Geert Meyfroidt, hoofd van de intensieve zorgen van het UZ Leuven, in 'De Ochtend'. "De ziekenhuizen kunnen dit aan, afhankelijk van grootte en snelheid van die piek."

We zitten nu aan het begin van het lijntje, maar de curve zal ineens snel omhoog gaan. We verwachten die piek eind deze week, dit weekend, ten laatste begin volgende week. In plaats van dat we dan patiënten per 1, 2, 3 op onze dienst krijgen, gaat dat dan per 10, 20, 30 zijn" zegt Geert Meyfroidt in 'De Ochtend'.

Daar zijn alle ziekenhuizen zich intensief op aan het voorbereiden. Kunnen ze die piek ook aan? "Ik denk het wel. We hebben meer bedden op intensive care units dan Italië (1.900, red) en we hadden het geluk dat we niet de eerste waren, waardoor we ons konden voorbereiden. Maar 100 procent zeker kan je nooit zijn. Het hangt af van de grootte en de snelheid waarmee de piek zich voordoet."

Het effect van de maatregelen die sinds dit weekend van kracht zijn, gaan we ook maar binnen de 10 dagen zien. "Alles wat we nu binnenkrijgen, is nog van voor die periode. In de ziekenhuizen is iedereen, directie, artsen, verpleegkundigen, technici, zeer snel aan het beslissen en doorschakelen en uitvoeren om alles klaar te krijgen."

Mondmaskers

"Van die mondmaskers lig ik al een week letterlijk wakker" zegt Meyfroidt ook. "Iedereen kijkt naar die 500.000 mislopen maskers, maar dat zijn gewone chirurgische maskers. Er is ook een grote nood aan hoogtechnologische maskers (FFP2 en FFP3), om patiënten aan beademingstoestellen te behandelen, om bronchoscopieën uit te voeren... We willen niet de brandweerman zijn die zonder beschermend materiaal een brandend gebouw in gaat."

Beluister het gesprek met Geert Meyfroidt in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: