Geert Molenberghs: "Belangrijk om snel in te grijpen als we bezetting in ziekenhuizen onder controle willen houden"

23 maart 2021
© Radio 1
Ook biostatisticus Geert Molenberghs is erg ongerust over de stijgende coronacijfers. Hij pleit er in 'De Ochtend' voor om snel in te grijpen. "Hoe sneller en hoe feller er wordt ingegrepen, hoe korter de inspanning moet duren."

Het gaat niet de goede kant op met de coronacijfers. Elke dag worden gemiddeld 204 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, er liggen nu 588 mensen op intensieve zorg. Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen op weekbasis is gestegen tot 4.060. Het is de eerste keer sinds half november dat er gemiddeld meer dan 4.000 bevestigde besmettingen per dag zijn. De druk om snel met strengere maatregelen te komen, wordt groter.

Ook biostatisticus Geert Molenberghs is erg ongerust over de stijgende coronacijfers. "Zelfs in het meest gunstige scenario, als de huidige stijging van 40 procent het maximum is, gaan we in de komende week naar dagen met 7.000 à 7.500 besmettingen", zegt hij in 'De Ochtend'.

In dat scenario gaan we richting 900 à 1.000 bezette bedden op intensieve zorg. "Dat is een heel hoog aantal, veel te hoog om comfortabel te zijn." Bovendien, zo waarschuwt Molenberghs, komen we dan weer op een nog hoger plateau uit. "De ene stijgingsperiode volgt de andere op. Het schommelt, maar we blijven stijgen. Dit wordt zeer gevaarlijk, we kunnen dit eigenlijk niet goed aan."

"Belangrijk om snel in te grijpen"

"Het is nu toch wel belangrijk om vrij snel in te grijpen als we de bezetting in de ziekenhuizen minstens een beetje onder controle willen houden", zegt Molenberghs. Welke maatregelen zijn dan het meest dringend? "Dat is een keuze die de politiek moet maken, maar de situatie is niet zo gunstig op dit moment."

Hoe sneller en hoe feller er wordt ingegrepen, hoe korter de inspanning moet duren, zegt Molenberghs. "En dan worden de geplande versoepelingen ook beter realiseerbaar. Als we ervoor gaan, kunnen de cijfers snel de goede kant opgaan. De inspanning gaat zich dan dubbel en dik terugverdienen."

Hoe sneller en hoe feller er wordt ingegrepen, hoe korter de inspanning moet duren.

Beluister het gesprek met Geert Molenberghs in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: