Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

#weetikveel

Geert Vandenbon over de Ronde van Vlaanderen: “De eerste Ronde van Vlaanderen was 324 km lang”

zo 3 apr. - 11:40

De Ronde van Vlaanderen is het grootste sportevenement in Vlaanderen dat een miljoen Vlamingen naar buiten lokt. En de anderen zitten voor hun televisie. Hoe is dat zover kunnen komen? Kobe Ilsen vraagt het aan Geert Vandenbon. Hij was jarenlang één van de mede-organisatoren van De Ronde.
Geert Van den Bon

De Ronde van Vlaanderen is een mythische wielerklassieker met een rijke geschiedenis. Geert Vandenbon was jarenlang één van de mede-organisatoren van De Ronde. Hij schreef boeken over de koers,  is één van de stichters van het Centrum Ronde Van Vlaanderen in Oudenaarde, en toert door Vlaanderen met de voordracht De Ronde Leeft.

Begin 20ste eeuw won het wielrennen zeer snel aan populariteit. "Dé grote koers van dat moment was toen de Tour de France. België wilde natuurlijk ook zo'n wedstrijd organiseren: een koers rond Vlaanderen. Een Tour de France rij je niet in 1 dag, maar een Ronde rondom Vlaanderen kon wel in 1 dag", vertelt Vandenbon. "Jonge mannen die een koers wonnen, waren échte helden. Ook de winstbedragen stegen al erg snel, wat de sport extra aantrekkelijk maakte voor jonge mannen."

"De Ronde van Vlaanderen voor mannen werd in 1913 voor het eerst georganiseerd door de sportkrant 'Sportwereld'. Het was destijds gebruikelijk dat uitgevers van kranten en tijdschriften wielerwedstrijden organiseerden om hun uitgaven te promoten. Léon Van den Haute en Karel Van Wijnendaele worden gezien als de stichters van de Ronde van Vlaanderen."

"De Ronde van Vlaanderen van zondag zal 272 km lang zijn. Alleen Milaan-Sanremo is nog langer. Doorheen de geschiedenis varieerde de afstand van de Ronde regelmatig, maar nu is de Ronde steeds tussen de 260 km en de 272 km", aldus Vandenbon.

De wedstrijd van dit jaar telt 18 hellingen, wat erg veel is want er mogen er maximum 19 zijn. In 2003, 2016 en 2021 waren er 19 hellingen. In de allereerste editie van 1913 was er geen enkele helling. Er is nu bijna geen enkele gelijkenis meer met de allereerste editie. 

De start- en aankomstplaats van de Ronde wijzigden herhaaldelijk. "Oorspronkelijk startte de Ronde in Gent en eindigde ze ook daar. Sinds 2012 is de aankomst gelegen in Oudenaarde", besluit Vandenbon. 

Wist je dat...

  • De Ronde van Vlaanderen werd voor het eerst gereden in 1913 en was 324 km lang. De eerste winnaar was Pol Deman. Sinds 2004 rijden de vrouwen mee, toen won de Kazachse Zoelfia Chasanovna Zabirova.
     
  • In de eerste edities van de Ronde van Vlaanderen zaten geen hellingen. Nu telt de Ronde Van Vlaanderen 17 à 19 hellingen en bijna 15 km kasseistroken.
     
  • Pol Deman verdiende 500 frank met zijn winst. Vandaag verdient de winnaar van de Ronde 50.000 euro.
     
  • Vanaf dit jaar zullen de vrouwen evenveel geld krijgen voor de winst als de mannen. Het is daarmee de koers met het meeste prijzengeld in het hele vrouwenwielrennen.
     
  • Bij de mannen won België al 69 keer de Ronde, gevolgd door Italië en Nederland met 11 zeges. Bij de vrouwen won België slechts 1 keer. Nederland won met 8 keer het meest bij de vrouwen, gevolgd door Duitsland met 3 overwinningen.

Meer weten? Beluister de aflevering van #weetikveel over de Ronde van Vlaanderen via onze podcast

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet