Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Geestelijke gezondheidszorg is verwaarloosd door het beleid en na de crisis gaat blijken hoe belangrijk dat is"

za 9 mei - 8:38

Dirk De Wachter spreekt vandaag over Europa, naar aanleiding van de Dag van Europa. Hij vertelde in 'De Ochtend' zijn visie op Europa én over hoe de geestelijke gezondheidszorg voor uitdagingen staat na deze coronacrisis.
Geestelijke gezondheidszorg is verwaarloosd door het beleid en na de crisis gaat blijken hoe belangrijk dat nochtans is

Psychiater Dirk De Wachter was zelf nogal verbaasd toen hem werd gevraagd om te komen spreken op de Dag van Europa, georganiseerd door het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap. "Enkele jaren geleden schreef ik het boekje 'Borderline Times' en het is dat boekje, waarin ik me kritisch uitliet over Europa, dat de aanleiding was om mij nu te vragen als spreker", vertelt hij in 'De Ochtend'.

Hoogbejaard Europa

De Wachter vergelijkt het Europese continent met de rest van de wereld en doet dat in 'een coronajasje'. Zo spreekt hij over Europa als 'hoogbejaard', Amerika als 'obees' en Afrika, Azië en Latijns-Amerika als 'jong continent'. 

Naar eigen zeggen hoopt De Wachter dat wij in onze contreien nog over voldoende wijsheid beschikken om het goed te stellen, maar vindt hij het soms wat bangelijk om te zien hoe we terugplooien op vroegere structuren in plaats van met open geest, wijsheid en vertrouwen naar de toekomst te kijken.

Oproep

"De Europese Unie heeft niet altijd een goede beurt gemaakt. Er zijn af en toe lastige toestanden en de solidariteit tussen landen was soms ver zoek", gaat hij verder. "Maar het gaat altijd op en neer en persoonlijk blijf ik erg geloven in het Europees gedachtegoed. Dat mag niet verloren gaan en dat is dan ook mijn oproep. Dit is iets dat we moeten koesteren: een cultuur en geschiedenis die zeer bijzonder is voor de hele wereld."

Verder spreekt De Wachter ook over grenzen: "Ik denk dat de mens nood heeft aan begrenzing, al moet die wel flexibel zijn. Het is dan ook belangrijk dat we met elkaar in dialoog blijven gaan".

Geestelijke gezondheidszorg is verwaarloosd door het beleid en na de crisis gaat blijken hoe belangrijk dat nochtans is. Na de virologen gaan de psychologen en psychiaters op post moeten zijn.

Geestelijke gezondheid in tijden van Covid-19

Hoe gaat het ondertussen met de patiënten van De Wachter in deze moeilijke tijden? "Er is geen algemene lijn in te trekken", zegt Dirk De Wachter. "Maar we zien wel dat er mensen zijn die het best goed stellen in deze tijden. Die zeggen 'ik kom niet veel buiten normaal, omdat ik angstig ben en nu is dat niet raar, want iedereen is angstig en moet in zijn kot blijven'".

"Maar we zien ook uit bevragingen dat een groot deel van de bevolking getroffen gaat worden door deze crisis. We moeten de komende maanden dus zeker voor voldoende opvangcapaciteit zorgen in de zorginstellingen", gaat hij verder.

"Geestelijke gezondheidszorg is verwaarloosd door het beleid en na de crisis gaat blijken hoe belangrijk dat nochtans is. Na de virologen gaan de psychologen en psychiaters op post moeten zijn, maar dat is dan een gelegenheid om het belang daarvan weer op de voorgrond te zetten", besluit de psychiater.

Beluister hier het interview:

Lees meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet