"Dit is voor de kinderen die geen plaats meer in hun woonplaats vinden"

31 maart 2018
Elke zaterdag vraagt De Ochtend iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Lisette Ma Neza, Belgisch kampioene Poetry Slam, schrijft een brief aan Child Focus. De organisatie vierde deze week haar 20-jarig bestaan.

"Gefeliciteerd. Kind, jij leeft. En alles draait om jou.

Gefeliciteerd, je leert hoe de aarde om haar eigen as heen draait. Hoe jouw aarde om mama en papa draait. Je beleeft hun leven, de wereld vanuit hun blik, hun normen en waarden. Onvoorwaardelijk of verwaarlozing.

Je bent gewoon tussen twee situaties in geboren. Tussen twee toestanden in gemaakt, tussen twee levens in gebaard. En het heeft wel wat dat je niet zonder ze kan terwijl zij er altijd al zonder jou waren.

Dit is voor de kinderen die geen plaats meer in hun woonplaats vinden. De kinderen die thuis niet thuis zijn. Dat ze denken en echt geloven dat ze niet hadden moeten zijn. Niet waar ze zijn, moesten zijn. Dat school geen school is en vrienden geen vriendschap. Zij die bijvoorbeeld geweld ervaren en jaren na jaren en blaren na blaren nog elke dag op moeten staan.

De kinderen die ontdekken dat hun plek geen ruimte genoeg bevat. Zij die het beu zijn, die het hebben gehad.

Dit is voor dat ene meisje met twee vlechtjes in, dat per ongeluk op de markt werd gestolen. Dat in elke tram of tram op de foto links van je, dat door onbekenden werd herkend en door één telefoontje terug thuis werd gebracht. 116 000.

Gefeliciteerd, kind. Je bent weer terug in mama's armen. Omarmder. En kind, ik weet het, dat papa soms geen vader is en mama moe wordt van jouw lawaai terwijl je enkel fluistert. En ik weet het, jong en oud, een wereld van verschil. En ik weet het, dat thuis dit en thuis dat. Daar heb je zelf niets in te brengen, heb je zelf ook niet bedacht.

En hoe vertel je dit en hoe vertel je dat alle andere plekken liever, fijner, mooier zijn? En dat je weg wilt gewoon, dat thuis niet bestaat. Sorry kindje, leef het leven dat geen kind meer is.

En ja, het leven is niet altijd even zoet, niet altijd even zoet als jouw leeftijd. En ik weet dat, dat het je heel veel doet. Maar het komt wel goed.

116 000. Eén telefoontje en het komt goed met jou." 

Lees ook