Gehandicaptenzorg start vaccinaties, maar enkel voor mensen die overnachten

18 februari 2021
Vandaag starten de eerste vaccinaties tegen het coronavirus in centra voor mensen met een beperking. Voorlopig worden enkel de mensen ingeënt die er dag en nacht verblijven en het personeel dat hen verzorgt. Mensen met een handicap die thuis worden opgevangen, maar bijvoorbeeld wel naar een dagcentrum gaan, krijgen nog geen vaccin. Ook personeelsleden die in de dagopvang werken, moeten nog wachten. Kathleen Evenepoel, de directeur van Zonnelied in Roosdaal betreurt dat.

“Het is heel lastig om uit te leggen: jij wel en jij niet omdat je in een andere vorm van dienstverlening zit”, zegt Kathleen Evenepoel, de directeur van Zonnelied (Roosdaal), in 'De Ochtend'. “Dat zijn evenzeer kwetsbare mensen. Heel veel families geven al een jaar lang het beste van zichzelf. En net aan die mensen moeten wij nu zeggen, jullie mogen niet mee. Daar moeten we als maatschappij echt over nadenken. Waarom geen tandje bijsteken voor hen die naar de dagopvang komen?”

Waarom geen tandje bijsteken voor hen die naar de dagopvang komen?

Evenepoel ziet ook praktische problemen. Mensen met een handicap die niet in een residentie verblijven, zullen in een lokaal vaccinatiecentrum moeten ingeënt worden. “Mensen met een beperkingen hebben nood aan vertrouwdheid en veiligheid. Die hebben vaak een meervoudige beperking en kunnen bijvoorbeeld niet praten of hebben gedragsproblemen.

Beluister het gesprek met Kathleen Evenepoel via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: