Geheim België

27 juni 2020
Het nadeel van Geheime Diensten is dat ze geheim zijn. Het beeld dat wij hebben van geheim agenten is gebaseerd op fictie. Het is een tegenstrijdig beeld. We houden zowel van James Bond (Vroooaar!! Kaboem!!! Martini?) als van Le Bureau des Legendes (Slofslofslof koffiemachine slofslofslof.) Wat is het nu?

Dat vroegen we aan Kenneth Lasoen vragen. Hij is de auteur van Geheim België. Een geschiedenis van de Belgische inlichtingendiensten. Een heerlijk boek. Omdat het een genuanceerd beeld geeft, maar vooral ook omdat er zoveel in staat wat we nog niet wisten.

Dat de Belgische Geheime Dienst de oudste ter wereld is, bijvoorbeeld. Op één na: het Sancta Officium, de geheime dienst van het Vaticaan. Dat er in de loop der jaren best wel wat mislukte pogingen tot staatsgreep zijn geweest in ons land. Het verkwisterscomplot! De affaire Risquons-Tous! De affaire Pourbaix! De pogingen van Koning Albert om Luxemburg, Zeeuws-Vlaanderen en Nederlands-Limburg in handen te krijgen. De samenwerking met de Gestapo en de Ochrana. De wat? De Ochrana. Teveel om op te noemen. Weet je, lees anders gewoon het boek. Het is echt de moeite.

Beluister het volledige gesprek :