Geheime diensten creëren samen 1 team in strijd tegen terrorisme

7 maart 2019
De cheffen van de twee inlichtingendiensten van ons land: Claude Van de Voorde (ADIV) en Jaak Raes (Staatsveiligheid) (© Belga)
De Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst gaan nog veel nauwer samenwerken in de strijd tegen terrorisme. Dat schrijft de krant De Tijd en is ons ook bevestigd. "We willen er zo voor zorgen dat er geen relevante informatie verloren gaat."

Zes mensen van het antiterrorismeteam van de militaire inlichtingendienst ADIV zijn voortaan ondergebracht in het gebouw van de Staatsveiligheid. Ze vormen er samen met de mensen van de Staatsveiligheid een gemeenschappelijk "counterterrorismeplatform", waarin ze samen dossiers rond terrorisme zullen behandelen.

"Wij hopen op die manier de communicatielijnen heel kort te houden", zegt Claude Van de Voorde, sinds anderhalf jaar de chef van ADIV. "We willen er zo voor zorgen dat er geen relevante informatie verloren gaat."

Na de aanslagen in Zaventem en Brussel was gebleken dat de werking van de verschillende inlichtingendiensten moest worden bijgesteld

Na de aanslagen in Zaventem en Brussel was gebleken dat de werking van de verschillende inlichtingendiensten moest worden bijgesteld en op elkaar moest worden afgestemd. Drie jaar na die aanslagen treden de eerste aanpassingen in voege, vertelt Van de Voorde.

"Eerst hebben we werk gemaakt van een nationaal strategisch inlichtingenplan, waarbij we goed nagedacht hebben over wie wat gaat doen. In dat plan hebben we 13 projecten geïdentificeerd die we nu aan het uitwerken zijn. Een van die projecten is juist dit gemeenschappelijke platform."

Verleden van wantrouwen

Dat het wantrouwen tussen ADIV en de Staatsveiligheid in het verleden diep zat, is een understatement. "We komen van ver", geeft Van de Voorde toe. "Maar de chefs van beide diensten zijn ervan overtuigd dat het wantrouwen moet verdwijnen. Dat vereist ook een verandering in mentaliteit. Dat doe je niet zomaar van de ene dag op de andere. Dus we hebben ook moeten nadenken over de procedures, over de manier van samenwerken, over het herstel van het vertrouwen. En dat vraagt een beetje tijd."

Ook op andere domeinen zullen de diensten meer gaan samenwerken. Zo zijn er ook al gecombineerde observatieteams van de Staatsveiligheid en ADIV. "The sky is the limit", besluit Van de Voorde. "De toekomst is samenwerken. Niet alleen in eigen land trouwens, maar ook met internationale partners."

Beluister het gesprek met Claude Van de Voorde in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'