Geheime kamers in de tombe van Toetanchamon

17 maart 2016
Het graf van Toetanchamon is al bijna een eeuw lang één groot mysterie. Vanmorgen werd bevestigd dat er wellicht twee geheime kamers in het graf zijn. Wat doen die daar?

De Egyptische minister van Oudheidkunde heeft vanmorgen bevestigd dat geavanceerde scans van de legendarische graftombe van Toetanchamon hebben aangetoond dat er zich wellicht twee geheime kamers bevinden in het graf. Er zijn ook sporen van metaal en organisch materiaal ontdekt.

Het graf van Toetanchamon werd in 1922 ontdekt door de Britse archeoloog en egyptoloog Howard Carter en die ontdekking gold toen als één van de belangrijkste archeologische vondsten uit de geschiedenis.

Hoe komt het dat er na bijna een eeuw nog nieuwe kamers opduiken in de tombe? Wie of wat zou er kunnen liggen? Hoe groot is de kans dat het hier om het graf van de legendarische Egyptische koningin Nefertiti gaat, zoals sommige archeologen beweren? En kunnen de nu ontdekte kamers zomaar blootgelegd worden?

Marleen De Meyer, Egyptoloog verbonden aan de KU-Leuven en het Vlaams-Nederlands Instituut in Caïro, legt uit wat deze ontdekking betekent