Gehoord in 'Zandman': de podcasttips van Layla El-Dekmak

12 maart 2021
© Joost Joossen
In ‘Zandman’ laat Layla El-Dekmak je op het einde van een lange dag kennismaken met de beste podcasts, bijzondere kortverhalen of pareltjes uit het VRT-archief. Maar welke podcasts heeft zij afgelopen maand beluisterd die ze nu nooit meer wil loslaten? Layla El-Dekmak presenteert jou haar selectie, drie tips die je ook kan herbeluisteren in de podcast van 'Zandman'.

Een groot liefdesverhaal

Er zijn zo van die werken die je hoort en die je nooit meer loslaten. Dit is er zo een voor mij, het is misschien wel een van de mooiste werken die ik ooit hoorde, alleszins te mooi om het niet te delen en het gaat over liefde.

Als je me vraagt: wat is het? Dan zou ik zeggen: iets tussen poëzie en documentaire. Nederlandse maker Heleen Hummelen vertelt met 30 mensen een fictieve liefdesgeschiedenis gebaseerd op echte liefdesgeschiedenissen. 30 personen, van jong tot oud vertellen één groot gezamenlijk liefdesverhaal.

Er waren momenten dat ik lachte van herkenning of het verdriet herbeleefde van gelijkaardige liefdespijn maar ook momenten dat ik van nieuwsgierige interesse gekluisterd zat aan mijn radio. Want liefde is universeel maar ook voor iedereen zo uniek. En geef nu toe: in deze donkere periode kunnen we allemaal wel wat liefde gebruiken.

Lees verder onder de foto

© Nathan Walker (Unsplash)
© Nathan Walker (Unsplash)

Ik zal het u vertellen

‘Ik zal het u vertellen’ van Joris Van Damme is een scheppingsverhaal. Het is het werk waarmee hij afstudeert aan de RITCS radioschool en hij wint er meteen een Prix Europa mee, de meest prestigieuze mediaprijs in Europa. Van Damme speelt op een komische en originele manier met de mythe van de creatie, van oeroude oraal overgeleverde scheppingsverhalen. Alle geluidseffecten die je hoort zijn bewerkte stemgeluiden. Wat start bij ruis, een stotter, reist doorheen een moedige stilte en komt uiteindelijk bij de stem van God.

Het werk doet me lachen, het ontroert me en vervult me vooral met het besef: alles is mogelijk. Geef toe, dat geeft hoop, zo in een nieuw jaar.

Lees verder onder de foto

Joris Van Damme © RITCS Radio
Joris Van Damme © RITCS Radio

Tiketie

Weet jij wat ‘tiketie’ wil zeggen? Geen zorgen, ik ook niet. Maar wat ik wel weet is dat ik nu voor eeuwig aan het volgende werk moet denken als ik het nog eens hoor, en dat dat eeuwig gepaard gaat gaan met ontroering.

Dit werk is van radiomaker Fien Dillen. 'Tiketie' was haar eindwerk en ze won er de eerste plaats mee op het Festival van de Jonge Journalist in 2019. Terecht. Ze maakte deze podcast over haar broer, Jan. Hij is muzikaal en auditief en heeft een meervoudige handicap. 'Tiketie' gaat over hem, maar eigenlijk over zoveel meer. Want aan de hand van één woord krijgen we een intieme inkijk in een familieleven. Prachtig, ontroerend en zeker het beluisteren waard!

Beluister 'Een groot liefdesverhaal', 'Ik zal het u vertellen' en 'Tiketie' via de podcast van 'Zandman':

Lijst van artikels