Gehoord in 'Zandman'

26 december 2021
In ‘Zandman’ laat Friedl' Lesage je op het einde van een lange dag kennismaken met de beste podcasts, bijzondere kortverhalen of pareltjes uit het VRT-archief. Een uitzending gemist? Geen probleem. Dan luister je toch gewoon online? We zetten enkele straffe podcasts uit het programma op een rij.

Kan je nog wat podcasttips gebruiken? Zet je dan schrap, want 'Zandman' laat je elke week tussen 22 en 23 uur kennismaken met heel straffe reeksen en makers. Deze drie bijvoorbeeld:

'Geen kleine man'

70 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarbare klachten zijn vrouwen. Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose? Wat is de impact hiervan op hun leven? Hoe kan dit in de toekomst anders en beter? In de podcast 'Geen kleine man' nemen AudioCollectief SCHIK en Sofie Peeters deze problematiek onder de loep. (Meer info en audio vind je op vpro.nl)

Luister naar de trailer:

'Phasmophobia': een liefdesdrama met een spookachtig randje

Wanneer Raoul Flores en zijn vriendin gaan trouwen verrast zijn schoonvader hen met een enorm cadeau: een landhuis op het Vlaamse platteland. Hoewel het huis behoorlijk in verval is geraakt besluiten de geliefden er toch hun trouwerij te houden. In de dagen voor de bruiloft komen vrienden en familie langs om te helpen. Maar wanneer ze ’s nachts wakker worden gehouden door vreemde schimmen en geluiden, blijkt dat het huis meer voor ze verbergt dan ze lief is. 

De vijfdelige podcast 'Phasmophobia' vertelt een liefdesdrama met een spookachtig randje. Tom Hofland en Pascal van Hulst van Babylon Audio Collective – maakten eerder de podcasts 'Babylon' en het gelauwerde 'De Blankenberge Tapes'.

Beluister 'Phasmophobia' via vpro.nl of via je favoriete podcast-app

The Wetsuitman

In 2015 vindt een man een duikerspak tussen de rotsen in Noorwegen. Er steken botten uit de zwemvliezen. De politie komt erbij, afdeling vermiste personen. Niemand kan uitvissen wie het lijk is. Tot de politie telefoon krijgt van collega’s uit Nederland. Ook zij vonden een skelet in een wetsuit...

'The Wetsuitman', een tekst van Freek Mariën, werd bekroond met de internationale Kaas&Kappesprijs en de vertaalprijs Flanders Literature. Het Kwartier maakte van The Wetsuitman een podcast/luisterspel in vier afleveringen, in samenwerking met audiokunstenaar en theatermaker Lucas Derycke in co-productie met deBuren.

'The Wetsuitman' is een luchtig, vaak komisch, soms beklemmend audioverhaal, dat zich heel ver bevindt van true crime. Vier afleveringen lang kruip je in de hoofden van de betrokken personages. Dat zijn er 28, gespeeld door drie straffe acteurs: Yinka Kuitenbrouwer, Robbert Vervloeten en Maxime Waladi.

Luister naar 'The Wetsuitman' via deburen.eu of via je favoriete podcast-app'

Lees ook: