Gekke gewoontes die ons uniek maken

14 juni 2019
Pixabay
Gisteren tijdens de rit van Knokke-Heist naar Zottegem in de Baloise Belgium Tour viel Ward Bogaert iets op. Hij heeft de gekke gewoonte om tijdens cruciale momenten van de koers de bewegingen van de wielrenners na te doen. Zo schudt hij bijvoorbeeld met z'n hoofd mee tijdens een massasprint. Vandaag in De Wereld Van Sofie de vreemdste gewoontes: tics nerveux tot opvallende soorten niezen.

Ben jij iemand die bijvoorbeeld constant met de benen zit te trillen? Of laat je altijd een bodempje achter in je koffietas? Of maak je stofzuiggeluid tijdens het stofzuigen? Laat het ons weten via mail, op sociale media met #dewereldvansofie of SMS naar 5680.

Herwig Verhovert ging de straat op. Hij vroeg naar die kleine dingen die mensen onbewust doen, waarover ze wel eens werden aangesproken.

Sommige mensen gedragen zich vreemd zonder dat ze er iets aan kunnen doen of zonder dat ze het zelf beseffen. Ze hebben een tic of zelfs een ticstoornis. Psychiater Marina Danckaerts van de KULeuven over tics.

Ieders nies is uniek. Sommige niezen springen er echt bovenuit en kunnen tellen als gekke gewoontes. Lotte De Caluwe keek verder dan haar neus lang is, op zoek naar de verschillende types niezen. Klara Van Gool is neus-keel-oorarts aan het UZAntwerpen. We vragen haar wat er achter een nies schuilt.

Onze gekke gewoontes maken ons tot wie we zijn, zou je kunnen zeggen. Acteurs durven daarom hun personages aan de hand daarvan iets extra te geven. Reporter Brecht Devoldere vroeg aan Barbara Sarafian hoe ze daarbij te werk gaat.

Ook muzikanten hebben zo hun eigenaardigheidjes; meerbepaald vocale tics. Denk maar aan de kleine gilletjes van Michael Jackson. Of de hiccups van Buddy Holly. Er zijn er zo meer dan je zou denken. Vincent Byloo verzamelde de beste gekke gewoontes van zangers.