Gekko!

20 oktober 2018
Beetje jaloers toch op de gekko. Niet omdat hij er zo schattig uit ziet, wij zijn zelf ook schattig. Ook niet omdat hij in de tropen leeft, hier warmt het ook op. We zijn jaloers op de gekko omdat hij weinig of geen last heeft van de zwaartekracht. Hij kan vertikaal tegen de muren oplopen, en zelfs over het plafond. We hebben het deze week op de redactie nog eens geprobeerd: wij kunnen dat niet.

Er bestaat een tak van de wetenschap die ons tegemoed komt: de biomimetica. Biomimetici bestuderen de natuur met de bedoeling er ideeën van te pikken en toe te passen voor menselijk gebruik.

Leonardo Da Vinci was een vroege biomimeticus toen hij een vliegmachine tekende gebaseerd op de vleugels van een vleermuis. De temperatuur in een termietenheuvel is constant, architecten proberen te achterhalen hoe dat lukt, om die termietentechniek toe te passen in mensengebouwen. Herinnert u zich een paar jaar geleden het haaienpak nog van zwemkampioenen? Biomimetica. Men probeert verf te maken zonder pigment. Hoe dat kan hoeven we niet zelf te bedenken, de pauw heeft dat voor ons gedaan. Van de mossel kunnen we afkijken hoe je lijm kan maken die onder water werkt. En zou het geen goed idee zijn om fotosynthese te pikken van de planten? 

Dominique Adriaens is evolutionair bioloog en probeert te achterhalen hoe dat over muren en plafonds lopen van de gekko precies werkt. Ingenieurs - en militairen - zijn daarin zéér geinteresseerd. Dat ze zaterdag naar Interne Keuken luisteren, hij komt het uitleggen.