Gekrompen mensenhoofd is echt

16 juni 2011

'Gekrompen mensenhoofden' behoren tot onze voornaamste jeugdfascinaties. Tesamen met UFO's, menseneters, tijdsreizen, gedachten lezen, dubbelgangers, en - vooruit - een bril om door de kleren te kijken.

Veel van die dingen kwamen we tegen in strips, die gekrompen mensenhoofden kennen we bijvoorbeeld van het kuifjesalbum Het gebroken Oor.

U weet hoe het doorgaans gaat met jeugdfascinaties. Een mens neemt daar in de loop der jaren afscheid van, maar heel af en toe worden ze in het juiste gezelschap weer naar boven getriggerd.

Om maar te zeggen dat ons jongenshart een tel oversloeg toen we lazen dat de praktijk van het koppensnellen en het doen krimpen van vijandige hoofden niet tot het rijk van de fabels behoort. De wetenschap is er namelijk middels een DNA-test voor het eerst in geslaagd om te bewijzen dat een gekrompen hoofd écht van een mens afkomstig is. Het betreft een specimen (foto) dat bewaard wordt in het Eretz Israel Museum in Tel Aviv.

Er resten nog twee vragen. Hoe laat je een mensenhoofd krimpen? En zijn die drie gekrompen hoofden in het Jubelparkmuseum - die Hergé tot voorbeeld hebben gediend - ook van echte mensen afkomstig?

Radio 1 Select