Geld geven aan een kersverse moeder stimuleert de hersenen van haar baby

26 januari 2022
© Nihal Karkala (Unsplash)
In de VS is een uitzonderlijk onderzoek uitgevoerd, waarbij een groep kansarme, pas bevallen vrouwen zo'n 300 dollar per maand kregen en een andere groep 20 dollar. Na een jaar bleken de hersenen van de baby's uit de eerste groep beter ontwikkeld te zijn in gebieden die bijvoorbeeld belangrijk zijn voor leren en taal. Pedagoog Pedro De Bruyckere gaf in 'Nieuwe feiten' tekst en uitleg bij het onderzoek, dat nog verder loopt.

Beluister het gesprek met Pedro De Bruyckere in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

'Baby's First Year' heet het grote onderzoek waar jaren aan gewerkt is en waar moeders uit heel de VS aan deelnamen. De resultaten van de eerste fase zijn nu bekendgemaakt. Volgens Pedro De Bruyckere tonen ze een duidelijk causaal - oorzakelijk - verband aan tussen het extra geld en de ontwikkeling van de hersenen van de baby'tjes.

Vijf jaar lang geld

De Bruyckere is pedagoog en docent aan de Arteveldehogeschool in Gent en postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Volgens hem deden de onderzoekers iets heel uitzonderlijk. We weten uit ander onderzoek dat het inkomen van een gezin een invloed kan hebben op de ontwikkeling van een kind, maar hoe kan je dat nu met enige zekerheid onderzoeken? "De droom van een wetenschapper is in zo'n geval een 'randomized controlled trial'. Daarbij kan je twee groepen volgen en er elementen aan toevoegen, zodat je kan zeggen dat de ene groep meer geld heeft dan de andere. Het probleem is hoe je dat praktisch en ethisch kan doen, maar daar vonden de onderzoekers een oplossing voor dankzij sponsors."

Onderzoekers gaven 1.000 moeders de kans om na hun bevalling vijf jaar lang geld te krijgen. De ene groep krijgt 20 dollar per maand, de andere groep 333 dollar. De moeders werden willekeurig - randomized - in de groepen ingedeeld. Vervolgens werden de baby's bekeken onmiddellijk na de geboorte, na 12 maanden - daarvan zijn nu de resultaten bekendgemaakt - en dat zal ook nog gebeuren na 24, 36 en 48 maanden. De moeders kregen een soort van bankkaart waar elke maand het bedrag op komt. Ze mogen met het geld doen wat ze willen, er zijn geen voorwaarden aan verbonden.

Nu, na een jaar, hebben de onderzoekers bij meer dan 400 baby'tjes - corona heeft roet in het eten gestrooid om het bij alle 1.000 baby's te doen - naar de hersenen gekeken. Ze zagen verschillen in de hersenen tussen die twee groepen, zei De Bruyckere. De hersenen van de kinderen waarvan de moeder 333 dollar per maand kreeg, zijn beter ontwikkeld. Opvallend: het gaat over de gebieden die belangrijk zijn voor leren en taal.

Toxische stress

We kenden ook de keerzijde, zei De Bruyckere. "We wisten dat wanneer een kind geconfronteerd wordt met heel veel stress in het gezin, of wanneer als de moeder veel stress heeft, die toxische stress een negatieve invloed kan hebben op het kind."

Zelfs bij een baby'tje van een jaar of jonger speelt dat mee. Het gaat immers over aandacht, zei hij. "Zo zien we hoe belangrijk taalinteractie ook op jonge leeftijd kan zijn. Die taalinteractie vereist 'piece of mind'. Hier hebben we een aanwijzing dat men op deze manier - door het extra geld - wellicht een stukje gemoedsrust kan geven. Die gemoedsrust vertaalt zich in de ontwikkeling van het kind."

Beluister het gesprek met Pedro De Bruyckere in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

De studie is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook: