“Geld heeft niet meegespeeld in deze kwestie”

17 juni 2016
Een revolutie alweer in de wielerwereld: de Muur van Geraardsbergen is terug en de startplaats wordt Antwerpen in plaats van Brugge. De Ochtend belde met Wouter Vandenhaute van Flanders Classics voor een eerste reactie.

Waarom Antwerpen als startplaats? “Omdat het de grootste stad van Vlaanderen is”, zegt Vandenhaute, de eigenaar van de koers. “Daarnaast is Antwerpen ook een enorme sportstad. Straks wordt er honderd jaar Olympische Spelen gevierd. En er was natuurlijk ook de Tourstart.”

Antwerpen heeft bewezen dat ze sport op een fanatieke manier kan omarmen. Zelfs in een krakkemikkig stadion zoals ‘den Bosuil’ zijn er duizenden en duizenden enthousiaste fans.

Bart De Wever vertelde eerder in De Ochtend dat alles snel beklonken was na één ontmoeting. Was Brugge dan ooit nog wel een optie? Vandenhaute beklemtoont dat hij er altijd graag was. Daarom ook dat hij Brugge als startplaats met enkele jaren verlengde, toen hij Flanders Classics creëerde. Maar het was Freddy Willockx, de toenmalige burgemeester van Sint-Niklaas, die hem prikkelde om over de piste Antwerpen na te denken. Die droomde van Sint-Niklaas als startplaats, zoals in het verleden.

Tijdens mijn gesprek met Freddy Willockx dacht ik ineens: als we ooit weggaan uit Brugge, moeten we niet terug naar Sint-Niklaas, maar naar Antwerpen.

Daarom dat Vandenhaute het contract met Brugge liet aflopen. Het klopt dus dat hij burgemeester Landuyt van Brugge geen kans heeft gegeven om te bieden of op te bieden.

Geld heeft niet meegespeeld in deze kwestie. Ik heb een prijs aan Antwerpen gevraagd en gekregen.

Het kost Antwerpen wel een flinke duit: 400.000 euro per jaar. Maar dat vindt Vandenhaute een heel faire prijs. Zeker als je het vergelijkt met Tourprijzen.

Vandenhaute wil trouwens niet uitsluiten dat hij ooit terug naar Brugge gaat. Maar hij wil zich daar later pas over uitspreken. Eerst wil hij volop inzetten op Antwerpen, en daar alles opbouwen. Na twee à drie jaar volgt dan een evaluatie.

We zijn triest dat we weggaan uit Brugge. Aan de andere kant zijn we fier dat we naar Antwerpen gaan.

Radio 1 Select