“Gelehesjesprotest wordt steeds kleiner, maar schade loopt al in de miljarden”

29 december 2018
Belga
De gele hesjes voeren in Frankrijk de zevende zaterdag op rij actie. Terwijl het protest week na week afneemt, loopt de economische schade van de acties op. “Volgens de Franse centrale bank kom je op een kostenpost van 2,2 tot 4,4 miljard euro”, zegt Frankrijk-correspondent Frank Renout.

Het is moeilijk om een exacte berekening te maken”, geeft Renout toe, omdat er met ruwe schattingen wordt gewerkt om de schade te berekenen van het aanhoudende gelehesjesprotest in Frankrijk. “Het is wel zeker dat winkels en bedrijven minder omzet boeken en dat de schade daarvan in de miljarden loopt”, zegt Renout in "De Ochtend".

Winkeliers zeggen dat ze in december een kwart van hun omzet zijn misgelopen en supermarkten schatten hun verlies in absolute bedragen op 100 à 150 miljoen euro. “Het statistisch bureau van Frankrijk, Insee, zegt dat de economische groei hierdoor in het laatste kwartaal 0,1 procent lager uitvalt en de Franse centrale bank heeft het zelfs over 0,2 procent”, vernam Renout. “Als je dat omrekent op 2,2 tot 4,4 miljard kosten door het protest van de gele hesjes.”

Frank Renout geeft een aantal concrete voorbeelden van bedrijven die de afgelopen weken veel inkomsten hebben misgelopen. “Een klein theater in Parijs dat door de demonstraties in de hoofdstad vier weken zijn deuren gesloten moest houden, verloor daardoor bijna een half miljoen. In Bordeaux werd 50 procent van de hotelreservering geannuleerd, en door de blokkade van een distributiecentrum in Zuid-Frankrijk konden 80 supermarkten maar beperkt worden bevoorraad… En zo is er een ellenlange lijst met bedrijven die schade hebben geleden”, zegt Renout.

Andere kosten

Met de conservatieve raming van 2,2 tot 4.4 miljard kom je er trouwens nog lang niet, merkt Renout op. Zo kosten de maatregelen die de Franse regeringen heeft gedaan als toegeving op het protest nog eens 10 miljard euro. De inzet van de politieagenten tijdens de grote protestdagen kost ook nog eens 33 miljoen euro aan de Franse staat. “En de acties gaan vandaag en later nog door, dus de schade zal nog verder oplopen.”

Renout maakt wel de kanttekening dat een deel van de schade later of elders zal goedgemaakt wordt, omdat mensen hun aankopen niet kunnen blijven uitstellen en hun aankopen ook op andere plekken doen: online in plaats van in de winkel. “Maar volgens alle specialisten staat het vast dat de Franse economie in november en vooral in december - met de feestdagen - een enorme tik gekregen”, besluit Renout.

Protest neemt af

Vandaag wordt er voor de zevende zaterdag op rij landelijk geprotesteerd in Frankrijk: in Parijs, andere grote steden op verschillende wegen. Dat protest wordt steeds kleiner, stelt Renout vast. “De afgelopen weken hebben we gezien dat er telkens minder mensen de straat op gingen en dat het geweld gelukkig ook minder werd.”

Maar het protest blijft wel, omdat de harde kern van de gele hesjes nog niet tevreden is met de toegevingen die de regering-Macron heeft gedaan. Tijdens de jaarwisseling staat er ook al een demonstratie gepland. “Dan willen ze om 12 uur ‘s nacht samenkomen op de Champs-Elysées in Parijs”, weet Renout.

Bron: vrtnws.be en "De Ochtend"

Lees ook