Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Gella Vandecaveye: "Ik dacht, moeke, ik ga later voor jou zorgen"

vr 16 mrt. - 9:31

Officieel zijn er in Vlaanderen 150.000 mantelzorgers, maar in de realiteit zijn het er eerder 600.000 tot 800.000. Eén ervan is Gella Vandecaveye, die haar moeder in huis nam.
Gella Vandecaveye met haar moeder

Voormalig judoka Gella Vandecaveye is mantelzorgster. Even na kerst besloot ze mama Lieve in huis te nemen.

De kiem van het idee ontstond in 2009. Vandecaveye vertrok een jaar op wereldreis en moest afscheid nemen van haar ouders. Haar moeder had het ongelooflijk moeilijk, iets wat Vandecaveye diep geraakt heeft. “Mijn mama vond het verschrikkelijk om mij een jaar te moeten missen. Ik dacht, moeke, ik maak dat goed. Ik ga later voor jou zorgen”.

Vandecaveye besloot definitief mantelzorgster te worden na het overlijden van haar vader. Die kwam in twee verschillende rusthuizen terecht. “In het eerste rusthuis ging het er behoorlijk ‘commercieel’ aan toe. Er was weinig warmte en het personeel had minder ervaring. Dat is ongelofelijk moeilijk om te zien, want jij bent ze niet aan het opvangen.”

Mama heeft een eigen slaap- en badkamer, zodat er genoeg privacy is

Ze kocht meteen een huis 'op de groei' met het vooruitzicht op het opvangen van haar mama Lieve. “Mama heeft een eigen slaap- en badkamer, zodat er genoeg privacy is.” Vandaag woont ze er met mama en partner.

Hulpbehoevend is Lieve nog niet echt. “Des te beter, want nu kunnen we wel samen genieten van de goede jaren”. Toch zijn ze allebei realistisch. “Er zal wel een tijd komen dat mama meer hulp zal nodig hebben”, aldus Vandecaveye, “maar dan zijn er nog allerlei mogelijkheden zoals familiehulp of thuiszorg”. Een open communicatie is ook belangrijk. “We bespreken alles. Pampers, dementie,… we winden er geen doekjes om.”

Iemand in huis nemen klinkt romantisch en barmhartig, maar je weet pas wat het is als het zover is. Je geeft vrijheid en tijd op

Vandecaveye ontkent niet dat het geen eenvoudige stap is. “Iemand in huis nemen klinkt romantisch en barmhartig, maar je weet pas wat het is als het zover is. Je geeft vrijheid en tijd op”. Het is een grote aanpassing voor beide partijen, je moet een evenwicht vinden en afspraken maken. Een tip om samen te leven: Leef en laat leven. Vind elkaar in elkaars reilen en zeilen. Maar blijf vooral je eigen leven voortzetten”. Geef elkaar voldoende ruimte maar doe ook dingen samen.

Volgens Vandecaveye mag mantelzorg gerust iets meer ingeburgerd zijn in België. “Het is iets dat je overal ter wereld ziet. Ik heb enkele maanden rondgetrokken in China, daar is dat meer dan normaal, verplicht zelfs. In het Midden-Oosten ga je ook veel meer families voor elkaar zien zorgen”.

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet