"Geloof niet iedereen die zich prof noemt op zijn woord"

25 september 2017
Veel succes gewenst aan alle studenten die vandaag van start gaan op de universiteit. Belangrijke tip van pedagoog Pedro De Bruyckere: "Geloof niet iedereen die zich wetenschapper of prof noemt op zijn of haar woord".

Roy

Heeft u al ooit gehoord van Sébastien Roy Osumanu? Je mag ook Roy zeggen. Nee? Nochtans is de man de meest succesvolle promovendus ooit aan de Universiteit van Amsterdam. Hij behaalde op 1 september een doctoraat in financiële economie en sleepte tegelijk maar liefst 5 wetenschappelijke prijzen in de wacht. Logisch dat de man de nodige aandacht kreeg in de Ghanese media.

Er is wel een probleempje: in Amsterdam kent niemand de man en hij was nooit ingeschreven aan de universiteit, laat staan dat hij er promoveerde of wetenschappelijke prijzen behaalde.

De man blijkt vooral sterk in verhalen vertellen en is ook niet in slecht in Photoshop, want natuurlijk was er wel wat fotografisch bewijs nodig. De journalisten in zijn thuisland hadden blijkbaar niet de reflex om ook even te checken bij de universiteit voor een quote.

Ik moet bekennen, een dergelijk bericht geeft me gemengde gevoelens. Ergens is het grappig, stel dat de man niet zo had overdreven had hij het misschien kunnen volhouden. Tegelijk maak het verhaal me triest. In juni behaalde ik mijn eigen doctoraat na misschien geen bloed, maar toch echt wel zweet en tranen. Een dergelijke titel maakt je niet meer of minder dan iemand anders. Mijn grootouders hebben bijvoorbeeld nooit zoiets behaald, maar neem van me aan: ik schat ze hoger in dan mezelf. Daarom gebruik ik de titel zelf zelden of nooit, maar dit wil niet zeggen dat ik er niet ongelooflijk trots op ben.

Wat Roy deed, gebeurt vaker dan je denkt.

Vorig jaar nog kreeg ik de vraag of een mogelijke buitenlandse spreker voor een conferentie effectief een autoriteit was in zijn vakgebied. Ik checkte wetenschappelijke databanken zoals scholar.google.be en vond… helemaal niks. De man had nog nooit een wetenschappelijk artikel gepubliceerd en behaalde zijn doctoraat aan een niet-erkende universiteit. De zogenaamde ‘professor’ werd gelukkig niet gevraagd als spreker.

Dus samengevat: als je me tegenkomt, zeg maar gewoon Pedro. Tegelijk: geloof niet iedereen die zich wetenschapper of professor noemt op zijn of haar woord.

Pedro De Bruyckere is pedagoog. Hij is één van de vaste columnisten voor radio1.be