“Geloofwaardigheid N-VA aangetast”

19 september 2016
De N-VA is een Vlaams-nationalistische partij die streeft naar onafhankelijkheid voor Vlaanderen. Hendrik Vuye en Veerle Wouters deden niets anders dan de partij aan die basisbeginselen herinneren, zegt politicoloog Bart Maddens. Anderen die deze zomer voorstellen deden die niet in het partijprogramma stonden, werden niet publiek aan de schandpaal genageld. Ook al brachten ze de partij in verlegenheid.

Partijvoorzitter Bart De Wever bracht zelf de bal aan het rollen in een interview met L’Echo door te zeggen dat een staatshervorming niet prioritair is in 2019, aldus Maddens. Het is toch normaal dat twee mensen die de opdracht kregen om een nieuwe staatshervorming voor te bereiden, hiertegen reageren.

Het is moeilijk om in te schatten hoe het nu verder evolueert, vindt de politicoloog van de KU Leuven. De twee zouden ervoor kunnen kiezen om als onafhankelijken te zetelen en het embryo te vormen van een nieuwe radicale Vlaams-nationalistische partij. Maar dat is niet evident. De geschiedenis leert dat dissidenten vaak geïsoleerd raken en hun impact verliezen.

Feit is dat de geloofwaardigheid van de partij bij de radicale Vlaamse achterban is aangetast, meent Maddens. Maar de N-VA was al langer richting traditionele partij opgeschoven. Het kan zijn dat de partijtop nu wel geschrokken is van de reacties en toch nog een inspanning doet om de Vlaams-nationalistische beginselen weer wat meer te benadrukken.