Geluidsgolven kunnen voorwerpen optillen en verplaatsen!

29 oktober 2015
In sciencefiction is de trekstraal een populair gegeven. In Star Trek wordt de 'tractor beam' onder meer gebruikt om ruimteschepen uit warp speed te dwingen. Denk ook aan aardlingen die een UFO worden ingezogen. 
 
Het geval wil nu dat wetenschappers van de universiteiten van Bristol en Sussex met relatief eenvoudige middelen een 'akoestische' trekstraal hebben gemaakt die kleine objecten kan optillen. 
 
Dat geluidsgolven zich bij grote druk ophopen, rond een obstakel buigen en tegen een vaste wand teruggekaatst worden is geen nieuw feit.
 
Maar de Britse onderzoekers hebben nu via kleine microfoontjes geluidsgolven (met een hoge amplitude) zo gebundeld en gestuurd dat ze als het ware een akoestische hologram vormen waarop kleine voorwerpen kunnen worden geplaatst. De objecten kunnen ook worden verplaatst, zodat productielijn voor delicate voorwerpen of microchirurgische toepassingen zonder fysiek contact mogelijk worden.
 
Enfin, we hebben al voor minder gebeld naar een vriend van de nobelprijswinnaar die een levende kikker magnetisch liet zweven.
 
 
Op het plaatje: Asier Marzo, PHD-student en hoofdauteur van de studie, laat een piepschuimballetje zweven dmv geluidsgolven

Radio 1 Select