Geluk

9 juni 2017
Geluk

Dit is het middagjournaal van vrijdag 9 juni en er is maar een hoofdpunt vandaag: we moeten stoppen met gelukkig te willen zijn.

Van gelukkig willen zijn, worden we ongelukkig zo heeft de vakgroep Kwantitatieve Psychologie in Leuven ontdekt. Kwantitatieve Psychologie klinkt als becijferen wat niet te becijferen is, maar u weet hoe dat gaat aan universiteiten - daar kan en mag omzeggens alles in naam,van de wetenschap. Betaald worden om het werk van Herman Brusselmans te lezen en te analyseren, ik noem maar wat.

We wijken af. We moeten stoppen met gelukkig te willen zijn. Naar Facebook surfen voor wat vermaak is gevaarlijk want daar staan foto's van vrienden op rondreis door Zuid-Afrika. GIn Tonic op een zomers terrasje drinken kun je maar beter laten want één het is niet hip meer en twee je krijgt er hoofdpijn van. De Rode Duivels op tv? Niet doen want de verdediging rammelt. Vervroegde verkiezingen uitschrijven omdat nog meer mensen van je zouden houden, don't go there.

De president wil meer macht om gelukkiger te worden en nu neemt zijn vrouw niet eens meer zijn handje vast. De burgemeester wil wat extra centjes en nu heeft hij niks meer.

Geluk is zoals de zon van Frank De Boosere, het overkomt je. En hoe meer geluk we willen hoe droger het wordt. Ja, ik heb letterkunde gestudeerd, dat merkt u aan mijn metaforen.

Nu zal u denken, beste middagjournaal, dat is allemaal goed en wel, maar wat moeten we dan doen als we niet meer gelukkig mogen zijn.

Wel dan moet u beter opletten want we hebben niet gezegd dat u niet gelukkig mag zijn, we hebben gezegd dat u niet gelukkig mag WILLEN zijn. Het loopt mis als we te veel willen.

Er is een Amerikaanse psychologe Emily wier naam ik verder niet durf uitspreken op de radio wegens veel te moeilijk en zij zegt dat we in plaats van geluk na te streven, betekenis moeten nastreven. Hoe geef ik zin aan mijn leven. Waarom doe ik wat ik nu doe en hoe verbetert dat de wereld. Draai ik een schroefje vast zodat deze nieuwe BMW niet uit mekaar valt, verzamel ik vuilniszakken zodat het netjes is in de stad, praat ik de tijd tot één uur vol totdat het echte nieuws begint?

Dan ben ik zinvol bezig en dat, beste luisteraars, is wat echt telt.

 

Radio 1 Select