"Geluk in je job heb je zelf in handen. Waarom gunnen zo weinig mensen zichzelf dat?"

12 november 2018
Gebrek aan waardering, te strakke deadlines of gewoon onvoldoende voldoening halen uit je job. Er zijn genoeg redenen waarom mensen hun job niet (meer) graag doen. Maar liefst de helft van alle werknemers is ongelukkig in zijn of haar job. En toch verandert maar 3 op de tien van die ongelukkige mensen van job. De anderen? Die durven of kunnen niet veranderen.

"Ik had een goedbetaalde job bij de overheid met een flexibele verantwoordelijke, veel verlof en geen al te hoge werkdruk. En toch wist ik na een jaar al dat dit niet dé job was voor mij." Dat vertelde luisteraar An Cornelis deze ochtend Bij Debecker. Ondanks dat ontbrekende gevoel van voldoening, duurde het nog negen jaar vooraleer An het aandurfde om haar job op te zeggen om iets helemaal anders te gaan doen. An werd zelfstandig make-upartieste en legt haar focus op medische maquillage, voor mensen die door medische omstandigheden veranderingen in het gelaat hebben gekregen.

Onbegrip

"Mijn ouders snapten niet waarom ik mijn job, met alle bijhorende zekerheden en voordelen, opgaf. Maar gelukkig moedigde mijn echtgenoot mij aan, want hij zag hoe ongelukkig ik was in mijn job", zegt An. "Het was natuurlijk wel goed nadenken over onze toekomst, want met twee kinderen moesten we toch wel goed in kaart brengen of het financieel mogelijk was om een stap terug te zetten. Maar als ik zie in mijn omgeving hoeveel mensen uitvallen met een burn-out, kan ik niet genoeg verkondigen om écht iets te doen met je job. Je hebt dat soort geluk zelf in handen, doe er dan ook iets mee." De ouders van An hebben ondertussen vrede met de nieuwe carrière van hun dochter, "want ze zien hoe gelukkig ik nu ben". 

Als ik had moeten wachten tot ik gedurfd had ontslag te nemen bij de radio, dan had ik het nooit gedaan.
Eva Daeleman

Van radio naar yoga

Ook voormalig radio-dj op MNM en huidig yogi Eva Daeleman deelde haar verhaal Bij Debecker. Zij verklaarde dat ze lang heeft nagedacht over haar ontslag, "want ik had ook een hypotheek en zo". Maar ze zegt ook: "Als ik had moeten wachten tot ik gedurfd had ontslag te nemen bij de radio, dan had ik het nooit gedaan. Maar ik heb absoluut geen spijt van mijn keuze. Integendeel."

Tussenstap

Hoofddocent personeelspsychologie aan de KU Leuven, Nele De Cuyper, trad bij in het gesprek: "Durven toegeven dat je ongelukkig bent, wordt soms gezien als falen, maar dat is het zeker niet. Maar het verlamt mensen wel én velen weten ook niet wat ze dan wél willen doen."

Nele raadt aan dat mensen niet meteen grote ambities voor zichzelf zetten, maar met kleine (tussen)stappen bouwen aan een nieuwe carrière. "Denk eerst goed na over wat je niet (meer) leuk vindt aan je job. Als je dat goed in kaart brengt, kan je misschien nadenken over een nieuwe functie binnen hetzelfde bedrijf. En durf jezelf ook kleinere doelen te stellen, daar is helemaal niets mis mee en het is minder beangstigend dan direct een hele grote ommezwaai doen."

Beluister hier de uitzending opnieuw:

Lees ook: