Carole King 75

8 februari 2017
Carole King wordt vandaag 75 jaar oud. De zangeres die vooral meewerkte aan het succes van anderen, heeft een indrukwekkend palmares. Maar oordeel vooral zelf:
Carole King schreef (of schreef mee aan) maar liefst 118 hits uit de Amerikaanse hitparade. In de sixties componeerde ze, veelal samen met haar man Gerry Goffin, in opdracht voor anderen in de zogenaamde 'Brill Building' in New York. Dat was een hitfabriek waar broodschrijvers aan de lopende band songs schreven. Artiesten werden toen namelijk bevoorraad door professionele componisten en tekstschrijvers.
Eigen werk brengen, was heel uitzonderlijk en raakte pas gemeengoed dankzij Dylan, Lennon & McCartney en de toevloed van singer-songwriters op het eind van de jaren zestig. Sommige liedjes nam ze zelf ook op, als demo voor de uitvoerders of later, wanneer ze de kans had gekregen om haar solo-carrière uit te bouwen.

Hard Rock Café

In 1971 scoorde Carole King haar grootste succes. Haar tweede soloplaat Tapestry stond in de Verenigde Staten vijftien weken op nummer één, verkocht wereldwijd maar liefst 25 miljoen exemplaren en werd bekroond met vier Grammy’s. Er staan een half dozijn klassiekers op, zoals A natural woman, You’ve got a friend, It’s too late en I feel the earth move. Die laatste werd vooral geprezen omdat Carole King erin slaagde om de tekst, datgene waarover ze zingt, ook muzikaal uit te drukken en te onderstrepen. Het werd uitgebracht op single, met It’s too late op de andere kant. Maar omdat beide liedjes grijs gedraaid werden op de radio werd het een single met dubbele A-kant die vijf weken op één stond in de VS.

In ‘77 verscheen Simple Things, haar achtste album, met daarop een song die in ons land Carole Kings grootste hit werd. Misschien wel omdat een Hard Rock Café voor ons toen nog een onbekende mythische plek was. Ze bleef ook componeren en -in de schaduw- samenwerken met andere artiesten, zoals Mariah Carey, Céline Dion en Dan Wilson. Die Wilson is nu bekend als producer en songschrijver van Adèle.