Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Gemeenschapsonderwijs richt pijlen dit schooljaar op burgerschap

do 1 sep. - 5:57

Het Gemeenschapsonderwijs GO! gaat dit schooljaar experimenteren met een nieuw vak dat burgerschap moet bijbrengen. Dat heeft topvrouw Raymonda Verdyck aangekondigd in "De Ochtend". "We willen van onze leerlingen actieve burgers maken die met respect voor elkaar omgaan."
Raymonda Verdyck
"Het is een bijzondere dag voor ons, want we starten vandaag (op de eerste dag van het nieuwe schooljaar, nvdr.) met ons vernieuwd pedagogisch concept", zegt Verdyck in "De ochtend". Dat nieuwe concept start vanochtend al met de symbolische ondertekening van het "PPGO!" in zowat alle GO!-scholen. Een "symbolisch moment" volgens de topvrouw, dat meteen ook het engagement moet laten zien van alle medewerkers om meer dan ooit werk te maken van actief burgerschap en samen leren samenleven.

Het blijft echter niet bij een symbolische ondertekening van een paneel dat ergens kan worden opgehangen. Vandaag wordt namelijk ook de "burgerschapsbooster" gelanceerd, die in alle scholen door de leerlingen zal moeten worden ingevuld. "Uit die test moet blijken hoe het zit met burgerschap bij onze leerlingen. Daar kunnen we dan mee aan de slag gaan in onze scholen."

Vanaf januari gaat Verdyck zelfs nog een stap verder. Dan start ze met een proefproject waarbij in tien scholen het vak "burgerzin" zal worden gegeven. "Onze baseline is "samen leren, samen leven". We willen van onze leerlingen actieve burgers maken die met respect voor elkaar omgaan. Dat moet over alle vakken heen aanbod komen, maar in een apart moment kan daar meer ruimte voor worden gemaakt. Ik denk dat we als onderwijs echt het verschil kunnen maken, als je ziet dat na de aanslagen leerlingen spontaan filmpjes begonnen te maken waarin ze verklaarden met elkaar te willen samenleven."

Lieven Boeve, de topman van het katholieke onderwijs, feliciteert zijn collega met het nieuwe project en benadrukt dat ook hij in zijn scholenkoepel bezig is met diversiteit. "Wij zetten vooral in op dialoog met anderen. Vanuit een verschillende identiteit willen wij komen tot een democratische samenleving. Je hoeft niet te kiezen tussen identiteit of openheid. Godsdienst vertrekt juist vanuit gastvrijheid."

Bron © deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet