Gemeenten zetten slimme camera's in tegen sluipverkeer

21 september 2018
Om de files te omzeilen, maken veel mensen gebruik van smartphone-apps, zoals Waze. Maar die leiden je soms door dorpen, of andere plekken, waar ze die toevloed aan nieuw verkeer niet graag zien komen. Verschillende gemeenten nemen nu maatregelen.

De Vlaams-Brabantse gemeenten Steenokkerzeel en Kortenberg zijn voorbeelden van plekken waar ze al dat verkeer niet graag zien komen. Elke ochtend staan er lange files, en automobilisten worden wel erg creatief. Er is niet alleen veel meer lawaai, ook de verkeersonveiligheid neemt toe. En dat tot ergernis van de lokale inwoners. 
In Kortenberg pakt men het sluipverkeer ondertussen via ANPR-camera's, die nummerplaten kunnen herkennen. Sommige wijken of straten kan je gewoon niet meer in, als je er niet specifiek moet zijn. 

Ochtendspits

"Die camera's zijn actief tijdens de ochtendspits, op andere momenten is de straat open voor iedereen", vertelt Chris Taes (CD&V), de burgemeester van Kortenberg. Die gemeente installeerde camera's in de lokale Minneveldstraat. "Inwoners van de straat, of wie er moet zijn, beschikken over een vergunning. Het sluipverkeer wordt beboet en is op die manier gehalveerd, daardoor willen ook andere straten in de gemeenten het systeem graag installeren."
De maatregelen hadden dus effect. Taes: "Vroeger waren er duizend voertuigen per dag in de sraat. Nu is dat minder dan de helft. Ook het aantal boetes is verminderd."

Bron: vrtnws/de ochtend

Herbeluister het gesprek met Chris Taes in De Ochtend


 

Lees ook