Gemengde gevoelens bij langeafstandskoppels: "Deze versoepeling sluit nog altijd veel koppels uit"

20 augustus 2020
Goed nieuws voor wie een partner heeft in een land waarnaar reizen verboden is door corona. Vanaf 1 september zullen zij elkaar weer in de armen kunnen sluiten. Als ze al lang genoeg samen zijn tenminste. We konden drie Vlamingen spreken die met gemengde gevoelens aftellen naar 1 september.

"Zoals we weten, kent liefde geen grenzen en is de fysieke scheiding tussen internationale koppels niet meer houdbaar", zo zei premier Sophie Wilmès (MR) gisteren op de persconferentie na de Veiligheidsraad. Daarmee kondigde ze aan dat langeafstandskoppels, die niet gehuwd zijn, elkaar weer mogen bezoeken vanaf 1 september.

Ook als de partner in een land verblijft waar je als toerist normaal niet naartoe mag reizen, zoals een niet-Europees land of een Europees land waar code rood geldt.

Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo geldt de versoepeling enkel voor ongehuwde koppels (voor gehuwde koppels was het al mogelijk, red.) die een "duurzame relatie" hebben. Concreet moet je minstens 1 jaar hebben samengewoond of kunnen aantonen dat je al twee jaar een "affectieve relatie" hebt. Ook een gemeenschappelijk kind geldt als bewijs van duurzame relatie, verklaarde premier Wilmès. Goed nieuws dus voor heel wat langeafstandskoppels. Toch wordt de versoepeling op gemende gevoelens onthaald.

Eva Hoornaert is iets meer dan 2 jaar samen met haar Israëlische vriend uit Tel Aviv. "Normaal zouden we deze zomer gaan samenwonen en zou ons leven samen écht beginnen. Maar corona heeft daar een stokje voor gestoken."

"We zijn intussen al een half jaar gescheiden en sindsdien vecht ik om hem terug te kunnen zien. Het geeft een heel raar gevoel dat die dag er nu eindelijk zit aan te komen. Ik zal het pas echt geloven als ik hem voor mijn neus zie staan en hem kan vastpakken", vertelt Eva.

Eva is opgelucht, maar tegelijk ook teleurgesteld met de versoepeling. "Het is intussen duidelijk dat er nog altijd heel veel koppels worden uitgesloten. Mensen die iets minder lang samenzijn, maar daarom niet minder essentieel zijn voor elkaar. In andere landen is een relatie van een half jaar al voldoende, maar België is veel strenger. Dat vind ik heel spijtig."

"Ik vind het nog altijd heel moeilijk dat dit in de eerste plaats is kunnen gebeuren. Dat dat niet gewoon van in het begin een essentiële reis was. Het recht om bij je geliefde te zijn werd afgenomen, en dat vind ik nog altijd heel erg."

Beluister het gesprek met Eva Hoornaert in 'De Wereld Vandaag':

Meer getuigenissen op vrtnws.be