"Genoeg gejammer, laat ons iets doen": nieuwe Fintroprijzen om beginnend cultuurtalent meer dan ooit hoop te geven

4 februari 2021
©Francisco Moreno (Unsplash)
De Fintro Literatuurprijs bestaat al even niet meer, maar vanaf vandaag bestaan er wel nieuwe Fintroprijzen en dat voor jonge beginnende artiesten. Over 3 categorieën heen wordt 76.000 euro verdeeld en laureaten kunnen rekenen op de steun van bekende ervaren mentors. "Het volstaat niet in deze crisis om te jammeren, laat ons er iets - op onze kleine bescheiden manier - aan doen", vertelt initiatiefnemer en misdaadauteur Toni Coppers in "De Ochtend"

Door corona ligt een groot deel van het culturele leven al lange tijd stil. Voor beginnende kunstenaars die hun eerste tentoonstelling, choreografie of boekvoorstelling zien uitgesteld of geannuleerd worden, is dat extra pijnlijk.

De Fintroprijzen Supporting Young Artists moeten jong talent vooral hoop en positieve energie geven, legt Toni Coppers uit. Ze zullen eind oktober uitgereikt worden in drie categorieën: Literatuur, Beeldende kunsten/Fotografie én Film/Dans/Theater.

Coppers werkte de afgelopen maanden aan de organisatie en het samenstellen van de verschillende jury’s en ambassadeurs. Enkele ronkende namen waren meteen bereid samen te werken. Onder anderen choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, beeldend kunstenaars Hans Op de Beeck en Koen Vanmechelen, schrijver Jeroen Olyslaegers, regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne, en actrice en theatermaakster Sachli Gholamalizad zullen het initiatief de nodige weerklank geven.

Naast financiële steun gaan we ook mentorschap op poten zetten

"De laureaten per categorie gaan we sowieso financieel ondersteunen. Er is één grote winnaar die 12.000 euro krijgt, de nummers 2 en 3 ontvangen 2.000 euro. Maar daarnaast gaan we een netwerk uitbouwen om de laureaten van mentors te voorzien", aldus Coppers.

(Her)beluister hier het volledige gesprek met schrijver Toni Coppers in "De Ochtend":

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'