Gent haalt controversieel standbeeld Leopold II weg: "Zijn criminele acties verdienen geen eerbetoon, integendeel"

18 juni 2020
Beeld van Leopold II in Ekeren, Antwerpen
De stad Gent zal op 30 juni een buste van koning Leopold II weghalen uit het Zuidpark. Het standbeeld werd begin juni - en meermaals in het verleden - gevandaliseerd. Door de toenemende bewustwording rond het kolonialisme in België heeft Gent sneller dan verwacht de knoop doorgehakt: het beeld wordt opgeborgen in een depot, in afwachting van een nieuwe bestemming.

Sinds de dood van Amerikaan George Floyd zijn wereldwijd protesten tegen racisme aan de gang. De man kwam op 25 mei om het leven tijdens een gewelddadig politieoptreden. Ook in ons land wordt betoogd, tonen mensen hun verontwaardiging en worden standbeelden van invloedrijke koloniale figuren geviseerd. De beelden worden beklad, verwrongen of bekogeld met stenen.

Werkgroep 'Dekoloniseer de stad'

De stad Gent had eind vorig jaar al de werkgroep 'Dekoloniseer de stad' opgericht, met mensen van verschillende origine om advies te geven. Ze zouden in september samenzitten en waren niet van plan om snellere beslissingen te nemen op basis van de actualiteit. Maar dat gebeurde nu toch: de stad maakte deze ochtend bekend dat de buste van Leopold II verdwijnt uit het Zuidpark op 30 juni. Een symbolische datum, want op 30 juni 1960 werd Congo onafhankelijk verklaard.

Over het standbeeld van Sakala ("'t Moorke") in het Citadelpark is nog geen duidelijkheid. Ook over straatnamen als de Gebroeders Vandeveldestraat, de Leopold-II-laan en vele andere symbolen volgt later een debat.

We moeten kolonialisatie onderwijzen, niet wegvagen
Schepen van gelijke kansen Astrid De Bruycker (sp.a)

Volgens schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker (SP.A) valt de beslissing van het stadsbestuur geen moment te vroeg. "De criminele acties van onder meer Leopold II verdienen geen eerbetoon, integendeel. Tot op vandaag worden mensen gekwetst en beledigd door de ongevoelige, gedateerde beeldvorming over de kolonisatie in onze straten en parken."

"Het weghalen van de standbeelden is symbolisch belangrijk, maar mag niet op zich staan. We moeten de kolonisatie duiden en onderwijzen, niet wegvagen", zegt De Bruycker nog. Dat vindt ook schepen Tine Heyse (Groen): "Dekolonisatie van de stad gaat over veel meer dan het weghalen van standbeelden. We zijn nog veel meer van plan. We hebben vorig jaar de werkgroep over dit thema opgericht, dat is niet voor niets geweest."

Beluister het gesprek in 'De Ochtend':

Lees meer:

Radio 1 Select