"Gent is ondergraven door een superkolonie van plaagmieren"

23 november 2018
Roy Kleukers
De stad Gent heeft sinds 40 jaar een nieuwe inwoner die zich steeds beter voelt in de stad. Al negentien hectare Gents grondgebied is ondergraven door de plaagmier.

Entomoloog Wouter Dekoninck van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen onderzoekt de plaagmier al jaren en monitort kolonies. De stad Gent is zijn uitgelezen onderzoeksterrein. “Het gaat in Gent om een superkolonie, wat wil zeggen dat er veel koninginnen aanwezig zijn. Vermoedelijk een paar duizend. Daarrond bewegen zich de ontelbare werksters.”

In de zomer kunnen ze voor overlast zorgen

“Een kolonie moet je zien als een netwerk van met elkaar verbonden nesten. Ze kunnen enorme aantallen per vierkante meter tellen. Plaagmieren zijn nauw verwant aan de gewone werkmier die we allemaal kennen. Maar ze komen in veel grotere kolonies voor en kunnen daardoor veel meer in beweging zetten. Gent heeft in België de grootste kolonie.

Bladluizen

Wouter Dekoninck ziet weinig reden voor paniek, zelfs als de kolonie zich uitbreidt. Klachten in woningen zijn eerder beperkt. Al brengt het beestje duidelijk heel wat nadelen mee. “In de zomer kunnen ze voor overlast zorgen. Door hun graafactiviteiten kunnen ze voetpaden en parken ondergraven. Ze kunnen enorm veel grond verzetten. Straatstenen komen los te zitten en dat vraagt onderhoud.”

“Maar een groter probleem is dat ze grote groepen bladluizen cultiveren. In feite beschermen ze de bladluizen omdat ze verzot zijn op het vocht dat ze afscheiden. Tenslotte nemen ze terrein in van de gewone inheemse mier.”

Weg krijgen is onmogelijk

Bestrijding van de plaagmier is mogelijk. Doelgericht gebruik van insecticide kan op een beperkte oppervlakte. Maar de hele kolonie zal er weinig hinder van ondervinden. Dekoninck: “De plaagmier nog wegkrijgen uit Gent is vrijwel onmogelijk. Integendeel, de kolonie zal gewoon elk jaar blijven uitbreiden. Je moet het zien als een ondergronds grondgebied dat voortdurend vergroot. De plaagmier kan zich enkel langs de grond voortplanten. Ze kan niet uitvliegen in een bruidsvlucht en ergens anders een kolonie stichten.”

bron: vrtnws/radio 1

Herbeluister

Lees ook

Radio 1 Select