Gent onderzoekt of politie aan etnische profileren doet: "Sommige inwoners voelen zich geviseerd"

23 juli 2021
De stad Gent laat onderzoeken hoe professioneel de politie is bij identiteitscontroles. De stad wil weten of agenten aan zogenaamde etnische profilering doen. Dat betekent dat ze vaker bepaalde mensen zou controleren omdat ze bijvoorbeeld een donkere huidskleur hebben.

Burgers met een migratieachtergrond ervaren soms dat ze meer en anders worden gecontroleerd. De stad wil dat nu op een objectieve manier gaan onderzoeken en doet een beroep op de Gentse en de Brusselse universiteit. Twee criminologen gaan samen met hun team onderzoeken wat de Gentenaars met een migratieachtergrond ervaren en ze gaan ook met de politie mee op stap om te zien hoe dergelijke controles verlopen.

De stad Gent had eerder al aangekondigd dat er meer overleg zou komen. Volgens schepen Astrid De Bruycker (Vooruit) is het belangrijk dat er vertrouwen is bij beide partijen. "We hebben elkaar nodig", zegt ze. "We mogen niet wegkijken als inwoners de indruk krijgen dat er extra of anders gecontoleerd wordt naar groepen met een migratieachtergrond. Controles zijn nodig voor de veiligheid, maar er mag geen gevoel ontstaan van onrechtvaardigheid". Twee onderzoekers gaan in Gent nu onderzoeken hoe er wordt gecontroleerd om daarna conclusies te trekken.

Wetenschappelijk onderzoek

"We gaan de situatie op een wetenschappelijke, objectieve manier laten onderzoeken", zegt de schepen nog."De onderzoekers gaan eerst nagaan in welke mate onze politiemensen het kader kennen waarin ze moeten werken. Ze gaan ook mee op pad met de politie om te kijken hoe het werkveld is en er komen gesprekken met inwoners met een migratieachtergrond. Het onderzoek is ook besproken met de politie zelf. Nu komt het erop aan om op zo'n goed mogelijke manier met elkaar samen te werken"

Luister naar Astrid De Bruycker in De ochtend via Radio1 Select

Bron: vrtnws.be en De ochtend