Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) pleit voor federale regering met groenen, zónder N-VA

7 november 2019
© Kurt Desplenter (Belga)
"Een coalitie van paars-groen is een beter perspectief dan dat van paars-geel." De liberale burgemeester van Gent Mathias De Clercq is duidelijk in zijn opinietekst in De Standaard. Hij heeft liever een federale regering met de groenen, dan opnieuw met de N-VA. Die regering kan volgens De Clercq de lasten op arbeid verlagen, de laagste pensioenen en inkomens optrekken, en zorgen voor "een menselijke benadering van asielzoekers".

Binnen de Open VLD is er verdeeldheid over welke kant het op moet met de federale regeringsonderhandelingen. "Paars-geel is zeer moeilijk, maar paars-groen is zeer, zeer, zeer moeilijk", vatte vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) het standpunt van de partij exact een maand geleden samen. Liever dus een regering met PS en N-VA (paars-geel) dan met de groenen, zónder N-VA (paars-groen).

Maar daar is de Gentse burgemeester Mathias De Clercq het niet mee eens. In een opinietekst in De Standaard pleit hij voor een "change of mind" bij socialisten, liberalen en groenen, om "uit overtuiging" voor paars-groen te kiezen.

Sociaal beleid

De Clercq leidt in Gent zelf een paars-groene coalitie (met CD&V), en dekt net als bijvoorbeeld Sihame El Kaouakibi de links-liberale partijlijn. "Het swingt in Gent, paars-groen", zegt hij De Clercq zelf. "PS en N-VA willen niet met elkaar werken", zegt hij, omdat ze elk de "hete adem" van extremere partijen (Vlaams Belang in Vlaanderen en PTB in Wallonië) "in de nek voelen". "Er wordt altijd gezegd dat paars-groen onwenselijk of onmogelijk is. Voor mij is dat met overtuiging, ook om uit de impasse te geraken."

Een paars-groene federale regering kan volgens De Clercq sociale maatregelen nemen, zoals de minimumpensioenen en de laagste inkomens optrekken, multinationals "eerlijk belasten", de lasten op arbeid verlagen en de uitgaven van de overheid verminderen.

Ook groene maatregelen zouden dan hoger op de agenda staan.

Meer weten? Kijk op vrtnws.be

Beluister het gesprek met Mathias De Clercq in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: