Gentse kandidaat-burgemeester Rudy Coddens: jarenlange ervaring, geen tafelspringer

13 februari 2017
Hij is geen tafelspringer of een echt stemmenkanon, maar heeft wel al jarenlange ervaring in de gemeentepolitiek. Zo kunnen we de nieuwe Gentse kandidaat-burgemeester voor de SP.A Rudy Coddens omschrijven. Voor hem wacht nu de zware taak om het vertrouwen te herstellen na het Publipart-schandaal.

De bijna 57-jarige Coddens - geboren en getogen in Gent - begon zijn politieke carrière bij het OCMW van de Arteveldestad. Daar was hij tot 2000 raadslid en vanaf 1996 ook ondervoorzitter van het Vast Bureau. Zo klom Coddens gestaag op binnen de socialistische partij in Gent.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 werd Ruddy Coddens verkozen tot gemeenteraadslid met ruim 1.000 voorkeursstemmen. Drie jaar later werd hij schepen van Onderwijs en Opvoeding. Zijn beleid werd gesmaakt, in 2006 werd Coddens herkozen. Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kreeg Rudy Coddens de portefeuille van Seniorenbeleid, Werk en Armoedebestrijding, en keerde hij ook terug naar het OCMW als voorzitter.

"Bekwaamd en bedeesd"

Bijna 30 jaar ervaring dus, maar een echt stemmenkanon is de socialistische kandidaat-burgemeester voor Gent niet echt. In 2012 kreeg hij als zevende naam op de lijst voor SP.A-Groen 4.155 voorkeurstemmen achter zich en werd zo qua stemmenaantal de nummer vijf van SP.A-Groen in Gent. Ter vergelijking: huidig burgemeester Daniël Termont had - als lijsttrekker weliswaar - 44.561 stemmen, Tom Balthazar (derde op de lijst in 2012) kon toen 5.466 mensen overtuigen.

Coddens wordt dan ook niet gezien als een tafelspringer. Termont noemt zijn partijgenoot eerder "bekwaam en bedeesd". Freya Van den Bossche vult aan: "Coddens is een trage groeier, maar iemand die wel vertrouwen uitstraalt". Coddens' credo is overigens: "éérst luisteren, dàt is gemeentepolitiek".

"Positief vooruit kijken"

Schepen Coddens wordt nu naar voren geschoven als kandidaat-burgemeester nadat Tom Balthazar is opgestapt door het schandaal rond Publipart. Geen gemakkelijke opdracht beseft hij ook zelf. "Als er zulke dingen gebeurd zijn, als we zulke emotionaliteit hebben gekend de voorbije uren en we een goede collega verliezen, dan staan we voor een grote uitdaging."

Coddens wil nu naar eigen zeggen werken aan het imago van de politiek in het algemeen. "Ik kijk positief vooruit", aldus de nieuwe SP.A-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.