Gentse studenten maken milieuvriendelijke kunstmatige regen

18 november 2020
Foto: Gabriele Diwald (Unsplash)
Studenten industrieel ingenieur biochemie aan de UGent zijn erin geslaagd om op een ecologische manier kunstmatige regen te creëren. Met hun onderzoek nemen ze mee aan iGEM, zeg maar het ‘WK synthetische biologie’.

Herinner je je nog dat de Chinezen in 2008 zorgden dat het niet regende tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen, door die regen elders te laten vallen? Ze lieten het regenen op commando!

Interessante techniek, zou je denken, maar helaas gebruikten de Chinezen daarvoor een behoorlijk giftig product. Studenten aan de UGent hebben nu een methode ontwikkeld om het op commando te doen regenen op een ecologische manier. Hun project heet Vsycle.

“Droogte en waterschaarste zijn door de klimaatverandering een steeds groter probleem, net als hevige stormen en hagelbuien”, vertelt Laura Craeye, een van de studenten achter Vsycle.

“Daarom wordt er wereldwijd volop geëxperimenteerd met een techniek die cloud seeding heet. Dat is een proces waarmee je de hoeveelheid en het type neerslag kan controleren. Je kan als het ware de wolken gaan sturen.”

Tot nu toe wordt er voor cloud seeding zilverjodide gebruikt. Die stof wordt aan wolken toegevoegd en zorgt ervoor dat er in wolken sneller ijskristallen ontstaan, die naar beneden vallen en zo regen vormen.

“Het probleem met zilverjodide is dat het een giftige stof is”, zegt Craeye. “Door zilverjodide aan wolken toe te voegen maak je giftige regenen.” De Gentse studenten gebruiken geen zilverjodide, maar hebben een eiwit gevonden dat dezelfde effecten veroorzaakt maar niet giftig is. Door dat eiwit toe te voegen aan bacteriën die al in wolken zitten, krijg je dus hetzelfde resultaat, maar op een milieu- en mensvriendelijke manier.

Tot dusver worden er vooral vliegtuigen gebruikt om aan cloud seeding te doen, maar omdat de studenten dat niet ecologisch vinden, werken ze aan een manier om drones te gebruiken. Die drones zouden boven de wolken kunnen vliegen en van daar het eiwit laten vallen in de wolken.

Het onderzoeksproject van de UGent moet de komende jaren verder uitgewerkt worden en kost behoorlijk wat geld. Om verdere financiering te verzamelen, is er een crowdfunding. Meer info vind je hier.