George Clooney heeft eigen spionagesatellieten

5 december 2011

Na het arrestatiebevel tegen Soedanees president Omar Hassan - Bashir in 2009, heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag nu ook een arrestatiebevel voor de Soedanese minister van defensie Albdel Rahim Mohamed Hussein gevraagd. Het Hof denkt dat hij verantwoordelijk is voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlog in Darfoer.

 

Om deze beschuldigingen kracht bij te zetten zoekt het Hof op dit moment naar bewijzen voor de aanklachten. De hulp die het daarvoor krijgt is op zijn minst opmerkelijk te noemen. De bewijsvoering zal immers voor een groot deel gebaseerd zijn op beelden die het verkreeg van het 'Satellite Sentinel Project'. Dat stond vandaag in De Morgen te lezen.

 

Het project kan het best worden samengevat als een netwerk van privé spionagesatellieten en - analisten die voortdurend foto's vergaren van de betreffende regio's in Soedan. Het netwerk wordt door niemand minder dan George Clooney (foto) (en de ngo Enough project) georganiseerd en gefinancierd.

 

George Clooney heeft dus zijn eigen netwerk van spionagesatellieten. En als hij dat kan, kunnen wij dan binnenkort ook onze eigen satelliet lanceren ?

 

Lees en beluister ook :

Radio 1 Select